Zi istorică în Raliul Dakar 2021. Spaniola Cristina Gutierrez a devenit prima femeie câștigătoare de etapă în ultimii 16 ani! - Știrile.eu

duminică 3 ianuarie 2021 11:33 PM

Zi istorică în Raliul Dakar 2021. Spaniola Cristina Gutierrez a devenit prima femeie câștigătoare de etapă în ultimii 16 ani!Prima etapă a Raliului Dakar 2021 a consemnat și o zi istorică. Spaniola Cristina Gutierrez (29 de ani) a înregistrat cel mai bun timp la categoria vehiculelor ușoare și cea a prototipurilor T3 (SSV T3) și a devenit prima femeia care a câștigat o etapă în prestigioasa competiție după celebra Jutta Kleinschmidt în 2005.

Zi istorică în Raliul Dakar 2021: Cristina Gutierrez a devenit prima femeie câștigătoare de etapă în ultimii 16 ani

Sebastian Loeb a intermediat „transferul” Cristinei Gutierrez în echipa Red Bull Off Road, iar această alegere este deja una câștigătoare. Pilotul de 29 de ani din Spania a obținut încă din prima etapă, desfășurată între Jeddah și Bisha (346 km de legătură și 277 km de probă specială), un triumf care rămâne în istoria Dakarului. Ea a devenit prima femeie care s-a impus la categoria vehiculelor ușoare și prima femeie care a terminat pe locul 1 o etapă în ultimii 16 ani.

Ultimul succes îi aparținea germanecei Jutta Kleinschmidt, în 2005. Aceasta din urmă are 10 victorii în Raliul Dakar.

La categoria vehicule ușoare – clasa SSV Turbo participă și echipajul român Claudiu Barbu – Marius Lupu.

„A fost o etapă dificilă, ciudată, cu multe accidente la mijlocul cursei, dar pentru mine a fost o zi grozavă”, a spus declarat Cristina Gutierrez, care este ajutată în echipaj de navigatorul francez Frabcois Cazalet.

Cuplul Gutierrez / Cazalet a fost surprins când a văzut rezultatul la finalul zilei. „Nu am avut obiectivul de a câștiga, a fost o surpriză pentru amândoi să realizăm acest succes. Avem multe zile înainte, trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ și să continuăm la același nivel”, a mai spus Cristina Gutierrez.

Jutta Kleinschmidt și-a felicitat fosta elevă după cursă

Imediat după cursă, pilotul spaniol a fost felicitat chiar de Jutta Kleinschmidt, singura femeie care a obținut o victorie absolută și singura, până acum, care mai câștigase etape. Pilotul german, aflat acum într-o Comisie la FIA, a ținut să-și felicite fost elevă. „Este o mândrie că Jutta, care a fost primul meu profesor, îmi spune că este atât de fericită pentru mine”, a mai spus spaniola.

Britanicul Chris Meeke, favorit la startul zilei, s-a confruntat cu un incediu la motor la kilometrul 179 de probă specială, astfel că Gutierrez a devenit liderul vehiculelor ușoare și, desigur, la clasa de prototipuri T3. Spaniola i-a depășit pe Austin Jones (SUA) cu 6 minute și 59 de secunde și Felipe Lopez Contardo (Spania) cu 7 minute și 39 de secunde.

Emanuel Gyenes, pilotul Autonet Motorcycle Team, a reușit un debut foarte bun în cea de a 43-a ediție a Raliului Dakar. El a terminat prima etapă în postura de lider la Malle Moto, clasă pe care a câștigat-o în 2020, și a înregistrat al 34-lea timp al categoriei Moto.

Australianul Toby Price (KTM) a câştigat prima etapă a Raliului Dakar 2021 la secţiunea moto.

Spaniolul Carlos Sainz (X-Raid Mini JCW) s-a impus la categoria auto.

Sursa: Prosport.ro