Un val de frig a cuprins România și a adus temperaturi și de minus zece grade în unele zone. „Nu poți să stai în picioare” - Știrile.eu

miercuri 29 martie 2023 1:45 PM

Un val de frig a cuprins România și a adus temperaturi și de minus zece grade în unele zone. „Nu poți să stai în picioare”Valul de frig care a cuprins România a adus temperaturi și de minus zece grade celsius în unele zone, iar după ploi înghețate, multe șosele au devenit adevărate patinoare.

Vântul puternic a făcut noi pagube, iar la țară, oamenii au pus lemne pe foc mai ceva ca în decembrie.

Traficul a fost blocat pe DN 17C

Drumul Național 17C, între Bistrița și Năsăud, s-a transformat în patinoar. Zăpada umedă de peste noapte a devenit, la minus cinci grade Celsius, o pojghiță de gheață. Șoferii nu și-au mai putut controla mașinile, iar traficul a fost blocat.

Șofer: „E sticlă, nu poți să stai în picioare. Nu, nici unul, absolut nimeni”.

Șofer de TIR: „De vreo patru ore așa. Pe sticlă, aici e gheață, unde să cobori? Unde sunt mașinile de dezăpezit? Dacă, doamne ferește, scăpam camionul și merge în jos, omorâm mai mulți oameni”.

Citește și

asf

S-au format cozi pe mai bine de trei kilometri.

Șofer: „De aproape două ore suntem aici. Nu se poate nici urca nici coborî. Nu, au sunat și nu răspunde nimeni. Au sunat la ăștia cu drumurile și nu răspunde nimeni”.

Într-un final, șoferii s-au mobilizat cum au putut. Drumarii și au făcut apariția după trei ore și, atunci, munca s-a făcut la lopată. Abia după ora nouă dimineață, oamenii au putut înainta. Probleme au fost și pe multe drumuri județene.

Un bărbat fără adăpost a murit carbonizat

În județul Neamț, un bărbat sărman, fără adăpost, a încercat să se încălzească pe timpul nopții și a improvizat un foc, lângă zidul unei clădiri părăsite. În timpul nopții a adormit și dimineață a fost găsit fără viață, carbonizat.

Viscolul a lovit cu putere la Rânca, unde rafalele bat chiar și cu 100 de kilometri pe oră, iar temperaturile au coborât până la minus 11 grade. În plus, a nins toată noaptea până la baza muntelui, în apropiere de Novaci, iar acum vântul spulberă constant zăpada pe carosabil, deși se deszăpezește în continuu. Sunt zone în stațiune, unde s-au format troiene chiar și de jumătate de metru.

Silvia Barbu, director al Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana: „Asta datorită unei mase de aer rece, masa de aer polară a intrat în contact cu o masă de aer cald. Anterior, am avut niște zile frumoase, de primăvară. E o vreme rece pentru perioada asta”.

De joi, vremea se încălzește, dar meterologii anunță și pentru săptămâna viitoare un alt val de vreme rece peste România.

Sursa: Pro TV

Etichete: romania, frig, vreme,

Dată publicare: 29-03-2023 13:43

Stirileprotv.ro