
Decizia Statelor Unite de a modifica rutele dronelor de recunoaştere după incidentul cu avioane de vânătoare ruse produs pe 14 martie în Marea Neagră limitează capacitatea de a colecta informaţii despre războiul din Ucraina, afirmă un oficial american, notează Mediafax.
Washingtonul a decis ca dronele militare să zboare în zone situate spre sudul Mării Negre, ca reacţie la incidentul din 14 martie, când un aparat american de tip MQ-9 s-a prăbuşit după presupusa coliziune cu un avion de vânătoare rus.
Schimbarea traseelor „limitează, în mod clar, capacitatea noastră de a colecta informaţii” despre războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului, citat de postul de televiziune CNN. Oficialul citat a explicat că sateliţii de spionaj pot compensa această problemă într-o anumită măsură, dar aceştia stau durate de timp mult mai scurte deasupra ţintelor vizate.
Întrebat despre noile trasee ale dronelor militare americane, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a declarat: „Nu facem comentarii despre misiuni, rute sau programări de operaţiuni. Nu discutăm despre operaţiuni de colectare de informaţiilor, dar putem spune că menţinem capabilităţi semnificative de colectare a informaţiilor” în regiunea Mării Negre şi în alte zone.