marți 24 ianuarie 4:21 AM

       Abonare la google news

Statele Unite au apreciat luni drept respingător actul unui militant suedez de extremă-dreapta care a ars un exemplar din Coran


Evenimentul s- desfășurat chiar în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, SUA numindu-l o încercare „deliberată” de a obstrucţiona discuţiile privind extinderea NATO la ţara nordică şi vecina ei Finlanda, transmite AFP, citat de Agerpres.


„A arde cărţi care sunt sacre pentru mulţi este un act profund lipsit de respect. Este respingător”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Referindu-se la un act de „provocare”, purtătorul de cuvânt a sugerat că este o „dorinţă deliberată de a influenţa discuţiile în curs privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO” şi de a „slăbi” unitatea transatlantică.

Sâmbătă după-amiază, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran, înfuriind Ankara.

Poliţia suedeză estimase vineri că Constituţia şi libertăţile de manifestare şi de exprimare din Suedia nu justifică interzicerea acestei manifestaţii în numele ordinii publice.

Autorizaţia dată manifestaţiei anti-Islam a declanşat un incident diplomatic cu Turcia, care a denunţat o „crimă de ură evidentă” şi a anulat vizita unui ministru suedez programată săptămâna viitoare, complicând şi mai mult discuţiile legate de aderarea Suediei la NATO, blocată de Ankara.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO.

Purtătorul de cuvânt american a refuzat să comenteze declaraţiile lui Erdogan şi a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru aderarea celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică.

Stiripesurse.ro