STARE DE URGENŢĂ la Tokyo. Virusul mutant a lovit Japonia - Știrile.eu

luni 4 ianuarie 2021 11:19 AM

STARE DE URGENŢĂ la Tokyo. Virusul mutant a lovit JaponiaSTARE DE URGENŢĂ în Asia. Premierul nipon Yoshihide Suga a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că executivul său preconizează să impună o nouă stare de urgenţă în regiunea capitalei Tokyo în faţa recrudescenţei contaminărilor cu noul tip de coronavirus, descriind drept „foarte severă” situaţia sanitară din Japonia, informează AFP şi dpa, citate de agerpres.ro.

Yoshihide Suga şi-a exprimat speranţa că Japonia ar putea începe campania de vaccinare la sfârşitul lui februarie, precizând că el va fi printre primii care se vor vaccina.Îndemnând populaţia să evite ieşirile neesenţiale, Suga a declarat că guvernul său se pregăteşte să modifice legea, ca să poată sancţiona instituţiile ce nu respectă directivele de a-şi restrânge programul sau de a închide temporar. În acelaşi timp, el a promis măsuri de stimulare.

Cu toate acestea, premierul nipon a reafirmat angajamentul Japoniei de a organiza Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, amânate pentru vara lui 2021 din cauza pandemiei, reiterând că organizarea lor ar fi „o dovadă că omenirea a învins virusul”.

Yoshihide Suga, care i-a succedat în septembrie 2020 lui Shinzo Abe, ce a demisionat din motive de sănătate, se confruntă cu critici intense în legătură cu modul în care guvernul său a gestionat criza sanitară.

Japonia – relativ ocolită de pandemie comparativ cu multe alte ţări, cu circa 240.000 de contaminări şi mai puţin de 3.600 de decese cauzate de COVID-19, potrivit cifrelor oficiale – se confruntă din noiembrie trecut cu o creştere puternică a numărului de contaminări, depăşind pentru prima dată, joi, 4.000 de noi cazuri de infectare în 24 de ore.

Sâmbătă, guvernatorii din Tokyo şi din alte trei departamente vecine i-au cerut guvernului să declare o nouă stare de urgenţă, după cea din aprilie şi mai 2020, care a fost progresiv extinsă în întreaga ţară. Însă până acum guvernul era reticent, în condiţiile în care economia Japonia a înregistrat deja trei trimestre de recesiune.

Coronavirus Marea Britanie. Virusul mutant face ravagii după numărul record de infectări
Cu toate acestea, Suga a admis luni că „este necesar un mesaj mai puternic”. „Guvernul preconizează impunerea unei stări de urgenţă” cu măsuri ce vor permite reducerea contaminărilor în special în baruri şi restaurante, a declarat el.

Starea de urgenţă le permite guvernatorilor locali să le ceară întreprinderilor să închidă şi locuitorilor să stea acasă, însă nu are caracter constrângător şi nu prevede sancţiuni în caz de nerespectare.

Deocamdată, nu există informaţii cu privire la durata acestei stări de urgenţă, unele mass-media locale relatând că aceasta ar putea începe sâmbăta, dar să fie mai limitată ca cea precedentă.

Nu se ştie nici dacă vor fi vizate şcolile, în condiţiile în care Japonia a fost printre primele ţări care, în februarie anul trecut, a cerut închiderea instituţiilor şcolare.

În ceea ce priveşte vaccinurile, Suga a declarat că executivul său aşteaptă date precise din partea companiilor farmaceutice americane până la sfârşitul lunii şi că vaccinările ar putea începe până la sfârşitul lui februarie. Vaccinarea va viza în mod prioritar „personalul medical, persoanele în vârstă şi angajaţii din căminele de bătrâni”, a detaliat premierul nipon, adăugând că se va număra printre primii din Japonia ce vor fi vaccinaţi, în condiţiile în care populaţia niponă este relativ sceptică.

Sursa: Romaniatv.net