Sfaturi importante pentru cei care să-şi schimbe furnizorul de energie - Știrile.eu

joi 7 ianuarie 2021 1:27 PM

Sfaturi importante pentru cei care să-şi schimbe furnizorul de energieSfaturi importante pentru cei care vor să-şi schimbe furnizorul de energie. InfoCons lansează numărul 021-9615 număr cu tarif normal în reţeaua Telekom, apelabil din toate reţelele, număr dedicat consumatorilor care întampina o problema în schimbarea furnizorului de energie electrică.

„La acest număr consumatorii pot solicita consiliere, informare şi pot depune o sesizare în domeniul protecţiei consumatorilor.

Consumatorii care doresc incheierea unui nou contract sau au incheiat deja un contract de furnizarea a energiei electrice pot apăra drepturile şi pot lua atitudine când acestea le-au fost încălcate sau nu au fost respectate.  Dacă aceştia au o problema legată de protecţia consumatorilor pot apela la numarul destinat acestui Proiect şi pot solicita informaţii utile.

Toţi consumatorii care intâmpină probleme sau au nevoie de consiliere în acest domeniu pot accesa totodată şi numărul de telefon pentru mesaj prin Whatsapp: 0732.008.969, direct la adresa de e-mail: [email protected] sau în scris la C.P 38, O.P. 53 sector 4, Bucureşti”, transmite Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Citeşte şi Veste proastă pentru români. De la 1 ianuarie 2021 cresc tarifele la energia electrică

La ce trebuie să fie atenţi consumatorii care vor să schimbe furnizorul de energie

– preţul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în preţul de furnizare;
– facturarea unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună;
– perioada pentru care urmează a se aplica preţul menţionat în ofertă;
– perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract;
– comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia;
– termenele, modalităţile şi condiţiile privind plata facturilor;
– modalităţi de transmitere a facturii şi a documentelor anexate acesteia;
– drepturile şi obligaţiile părţilor;
– condiţiile privind reînnoirea/prelungirea/rezilierea/ denunţarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare;
– garanţiile solicitate, după caz.

Drepturile consumatorilor de energie

– Dreptul de acces la reţelele de energie electrică şi gaze naturale;
– Dreptul de a-şi alege furnizorul de energie electrică şi gaze naturale fără plata vreunei taxe pentru schimbarea acestuia;
– Dreptul de a fi informat în legătură cu condiţiile generale de contractare, preţurile şi tarifele aplicabile, întreruperile programate în furnizarea gazelor naturale etc;
– Dreptul de a solicita furnizorului modificarea şi completarea contractului de furnizare şi a anexelor acestuia, atunci când apar elemente noi ori când consideră necesară detalierea sau completarea unor clauze contractuale;
– Dreptul de a solicita furnizorului să ia măsuri pentru remedierea defecţiunilor şi a deranjamentelor survenite în reţelele de energie electrică şi gaze naturale;
– Dreptul de a beneficia de serviciul universal;
– Dreptul de a primi informaţii despre utilizarea mai eficientă a energiei;
– Dreptul de a adresa o plângere furnizorului referitor la activităţile prestate de acesta;
– Dreptul de a vă adresa ANRE dacă nu sunteţi mulţumit de răspunsul furnizorul.

„Suntem racordaţi la curent, adică energie electrică. Pare a fi un atribut de normalitate în secolul nostru, cu toate că de multe ori şi în multe localităţi, mai ales cele rurale, calitatea este foarte slabă, întreruperi frecvente, fluctuaţii, dar din păcate încă multe localităţi sau părţi mici din localităţi, au energie la o calitate mai slabă sau nu au energie electrică, şi sunt încă în secolele trecute utilizând lampa.

Dar totuşi pentru cei care au energie electrică şi un contract de furnizare, oare este un contract citit? Înţeles? Primim facturi, dar le înţelegem? Ştim ce citim şi de ce plătim cât plătim? Ne cunoaştem obligaţiile şi drepturile de consumatori de energie electrică? Ştim că există pe piaţă mai multe companii diferite de la care putem cumpăra energie electrică? Că există concurenţă?

Exact ca şi la telefonia mobilă şi fixă! În 1990 era un singur furnizor de telefonie, astăzi este o concurenţă acerbă, multe compani care ne oferă astfel de servicii şi la fel este şi în domeniul energiei electrice în anul 2016, este primul an în care pe piaţa de publicitate au apărut anunţuri, clipuri video, la tv, radio, panotaj, ofertele companiilor de energie electrică.

Deci, nu uita: poţi să-ţi schimbi compania cu care ai contract, citeşte contractul, ai grijă ce cumperi şi la ce preţ, ai drepturi, ai şi obligaţii, fii informat”, a precizat InfoCons.

Reamintim că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează că toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum şi pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial, inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care au beneficiat în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Prin urmare, preţurile de furnizare la clienţii casnici nu mai sunt stabilite de către ANRE, acestea se formează în mod liber pe baza cererii şi a ofertei”, arată ANRE.

Sursa: Romaniatv.net