Secretarul Apărării din SUA avertizează asupra semnalelor 'îngrijorătoare' din întâlnirea liderilor Rusiei și Chinei - Știrile.eu

vineri 24 martie 2023 4:29 AM

Secretarul Apărării din SUA avertizează asupra semnalelor ‘îngrijorătoare’ din întâlnirea liderilor Rusiei și Chinei


Vizita efectuată în Rusia de preşedintele Chinei, Xi Jinping, pentru întâlnirea cu omologul său, Vladimir Putin, transmite un semnal „foarte îngrijorător”, afirmă secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, avertizând că eventuala decizie de a livra armament ar putea genera un conflict „global”, scrie Mediafax.


Xi Jinping tocmai a efectuat o vizită de trei zile în Rusia, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, o iniţiativă percepută de Occident ca fiind o intensificare a sprijinului Beijingului pentru Moscova, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

„Vizita lui Xi Jinping la Vladimir Putin şi faptul că s-a aflat câteva zile acolo, cred că acest lucru transmite un mesaj foarte îngrijorător, un mesaj de susţinere”, a declarat Lloyd Austin, potrivit publicaţiei The Hill, în cursul unei audieri în Subcomisia pentru resurse în domeniul apărării din Camera Reprezentanţilor.

Armata SUA nu a stabilit cu certitudine dacă Beijingul a furnizat deja armament Moscovei. „Dar, în mod categoric, doar demonstraţia de susţinere prin prezenţa preşedintelui chinez acolo, cred că acest lucru este foarte îngrijorător”, a subliniat Lloyd Austin.

În cazul în care China va decide să furnizeze armament Rusiei, „acest lucru ar prelungi conflictul, cu potenţialul extinderii conflictului, nu doar regional, ci global”, a avertizat şeful Pentagonului.

Avertizările Washingtonului

Administraţia de la Washington a avertizat constant că vor fi „consecinţe” dacă Beijingul va furniza armatei ruse armament pentru ofensiva militară din Ucraina. Preşedintele Xi Jinping îi oferă lui Vladimir Putin „suport diplomatic”, a afirmat luni secretarul de Stat american, Antony Blinken.

China, care a catalogat vizita la Moscova a preşedintelui Xi Jinping ca având scopul „prieteniei, cooperării şi păcii”, insistă că menţine neutralitatea faţă de conflictul din Ucraina şi vrea să promoveze lansarea negocierilor. Beijingul subliniază că nu a furnizat armament Moscovei.

Stiripesurse.ro