sâmbătă 2 ianuarie 11:52 AM

       Abonare la google news

Se scumpesc alimentele! Pe ce produse dăm mai mulți bani. Vești proaste pentru milioane de români


Vești proaste pentru milioane de români: anul 2021 vine cu scumpiri în lanț. După scumpirile țigărilor, a carburantului și a electricității, acum se scumpesc și alimentele. Este cea mai proastă veste dupa un an greu, pus în genunchi de pandemia de covid.


Se scumpesc alimentele în 2021

Din păcate, fermierii români au făcut o mărturisire dureroasă la început de an. Pierderile pe care aceștia le-au suferit se vor regăsi în prețul de la raft. Românii vor plăti mai mulți bani pe alimentele de bază. Scumpirile se vor face în lunile ianuarie și februarie 2021, informeaza Agro TV.

Fermierii susțin că prețul la carne și la pâine va crește. Totul din cauza faptului că materia primă s-a scumpit și ea, producătorii fiind nevoiți să scoată și ei mai mulți bani din buzunare. Producția redusă de cereale de anul acesta îi va determina să importe grâne la prețuri mai mari.

Pâinea și carnea, mai scumpe în 2021

Micii fermieri din Buzău au împărțit, deja, cantitățile de grâne obținute cu proprietarii pământurilor pe care le muncesc. Totul s-a făcut în baza contractelor de arendă. Fermierii care au producția depozitată în silozuri așteaptă scumpirea maximă pentru a își vinde stocurile.

”Pe zona Buzăului, cerealele s-au produs în cantităţi foarte mici. Cei care au mai făcut producţii le-au dat în contul contractelor de arendă pe care le-au avut cu proprietarii de terenuri. Firmele mari probabil mai au ceva cantităţi în silozuri şi aşteaptă să vină momentul când să le vândă la un preţ care să le permită să mai recupereze din cheltuielile şi paguba anului care se termină”, spune Alecu Valeriu, fermier, conform sursei sus menționate.

Cerealele duc la scumpirea alimentelor

”Preţul la cereale a crescut în această perioadă, atât la grâu cât şi la porumb. Dacă facem referire la grâu preţul crescut se va găsi într-un final şi în preţul pâinii, la porumb preţul crescut se va regăsi în preţul cărnii de pasăre, de porc. Deci toate aceste creşteri se vor regăsi într-un final şi la raft. Probabil în prima anului viitor, februarie, martie când marii procesatori vor trebui să achiziţioneze cereale la aceste preţuri crescute”, a mai explicat Alecu Valeriu, fermier.

Ce scumpiri mai sunt în 2021

Pe lângă scumpirile grânelor – care vor crește automat prețurile alimentelor de la raft, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar și pentru alte utilități. Cum ar fi scumpirea facturii la energie electrică după liberalizarea pieței. Șoferii vor scoate și ei mai mulți bani din buzunar pentru prețul plătit la carburanți. Și, nu în ultimul rând, fumătorii simt și ei scumpirea de an. Aceștia vor plăti mai mult pentru un pachet de țigări după ce taxele si accizele au fost și ele mărite.

Piața liberă a energiei crește prețurile la curent. Cum scapi de aceste scumpiri în 2021 – GHID

Sursa: Playtech.ro