marți 24 ianuarie 8:39 PM

       Abonare la google news

Se îngroașă gluma peste Ocean. Documente clasificate au fost găsite și în reședința lui Mike Pence, fostul vicepreședinte SUA


Un avocat al fostului vicepreședinte american Mike Pence a descoperit săptămâna trecută documente marcate drept ‘clasificate’ la casa lui Pence din Indiana și le-a predat FBI, au declarat surse pentru CNN.


FBI și Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție au lansat o analiză a documentelor și a modului în care acestea au ajuns în casa lui Pence din Indiana. Descoperirea vine după ce Pence a spus în mod repetat că nu deține niciun document clasificat în posesia sa.

Pence i-a cerut avocatului său să efectueze percheziția locuinței sale din precauție, după ce materiale clasificate au fost descoperite și în reședința privată a președintelui Joe Biden și a fostului lider american Donald Trump.

Avocatul lui Pence a alertat imediat Arhivele Naţionale, au spus sursele. La rândul lor, Arhivele au informat Departamentul de Justiție. Un avocat al lui Pence a declarat pentru CNN că FBI a cerut să ridice documentele clasificate în acea seară, iar Pence a fost de acord.

Într-o scrisoare către Arhivele Naționale, obținută de CNN, reprezentantul lui Pence, Greg Jacob, a scris că un „număr mic de documente purtând marcaje clasificate” au fost ambalate din neatenție și transportate la domiciliul vicepreședintelui.

„Vicepreședintele Pence nu știa de existența unor documente clasificate la reședința sa personală”, a scris Jacob. „Vicepreședintele Pence înțelege importanța ridicată a protecției informațiilor sensibile și clasificate și este pregătit și dispus să coopereze pe deplin cu Arhivele Naționale și cu orice anchetă adecvată”, a adăugat avocatul.

De asemenea, biroul lui Pence din Washington a fost percheziționat, a spus avocatul, dar nu a fost descoperit niciun material clasificat.

Dezvăluirile vin și pe fondul speculațiilor că Pence se pregătește pentru o candidatură la prezidențiale din partea republicanilor în 2024.

`Suvenirurile` lui Trump

Fostul preşedinte american Donald Trump, investigat în legătură cu găsirea de documente confidenţiale la reşedinţa sa, a susţinut că a păstrat doar nişte dosare „obişnuite” ca „suvenir” şi i-a acuzat de înscenare pe agenţii federali care îl „urăsc”, relatează New York Daily News, conform Agerpres.

După scurgeri în presă, Casa Albă a recunoscut recent că documente din perioada în care Joe Biden a fost vicepreşedintele ţării (2009- 2017) au fost descoperite într-unul din fostele sale birouri din Washington şi în locuinţa sa din Wilmington (statul Delaware).

Cazul este neplăcut pentru că democraţii nu au ezitat să îl critice pe fostul preşedinte republican Trump, vizat de o anchetă judiciară pentru că a păstrat cutii întregi cu documente după ce a părăsit Casa Albă în 2021.

Pentru a reduce la tăcere suspiciunile privind „standarde duble”, Departamentul de Justiţie a încredinţat investigaţiile acestui caz unui procuror special independent, aşa cum a procedat şi în cazul lui Donald Trump.

Descoperirea unor documente clasificate în reședința lui Pence marchează al treilea caz în istoria recentă în care un președinte sau un vicepreședinte a deținut în mod necorespunzător materiale clasificat după ce a părăsit mandatul. Atât Biden, cât și Trump sunt acum investigați pentru manipularea materialelor clasificate.

Surse familiare cu procesul spun că descoperirea de către Pence a documentelor clasificate după controversele Trump și Biden ar sugera o problemă mai sistemică legată de materialele clasificat și de Legea privind evidențele prezidențiale, care impune ca înregistrările oficiale de la Casa Albă să fie predate Arhivelor Naționale la sfârşitul unei administraţii.

Stiripesurse.ro