duminică 3 ianuarie 1:01 PM

       Abonare la google news

Românul Mani Gyenes ia startul duminică în Raliul Dakar


Românul Mani Gyenes ia startul duminică în Raliul Dakar, având ca obiectiv o clasare pe podium la clasa Malle Moto, al cărei campion en titre este, și o poziție între primii 30 în clasamentul general.


Intră în Galeria FOTO

Cea de-a 43-a ediţie a Raliului Dakar se desfăşoară, pentru a doua oară consecutiv, în Arabia Saudită. România este reprezentată anul acesta la start de Emanuel Gyenes la moto şi de echipajul Claudiu Barbu și Marius Lupu la auto, clasa SSV. Competiția se desfășoară în perioada 3-15 ianuarie, cu un prolog desfășurat sâmbătă, 2 ianuarie, în care, după prezentarea oficială, s-a parcurs un traseu de 11 kilometri, având ca scop stabilirea ordinii de start din prima zi de concurs.

În ciuda accidentului avut în vară şi soldat cu o fractură de picior, sătmăreanul Mani Gyenes a reuşit în cele din urmă să se înscrie şi la startul cursei din acest an, alături de echipa Autonet Motorcycle Team. El s-a înscris din nou la clasa „Malle Moto” şi va concura cu numărul 29. Mani Gyenes este un veteran la Raliului Dakar, aflându-se astăzi la a unsprezecea participare. Având mai mult de zece participări, a beneficiat din partea organizatorilor de un statut privilegiat, fiind inclus în categoria Dakar Rally Legends.

Ce spune Mani Gyenes despre participarea din acest an la Raliul Dakar

Înainte de îmbarcarea motocicletei sale pentru transportul din Marsilia în Jeddah, Mani a declarat pentru site-ul Federaţiei Române de Motociclism: „Anul acesta totul s-a desfăşurat altfel din cauza pandemiei, dar şi din cauza accidentului suferit în vară. Am fost convins că nu voi mai putea lua startul nici la Romaniacs şi nici la Dakar. Tot răul a fost spre bine în final, pandemia a forţat mutarea Red Bull Romaniacs în toamnă şi amânarea termenului limită de înscriere pentru Dakar 2021. Pentru că m-am simţit din ce în ce mai bine am decis cu cinci zile înainte de startul Romaniacs să concurez, chiar dacă la o clasă mai slabă. Ulterior am primit acceptul doctorilor de a mă înscrie la Dakar şi am decis să nu renunţ la acest vis, chiar dacă fractura suferită a fost destul de urâtă şi nu sunt încă refăcut în totalitate”.

Eforturi deosebite pentru ediția 2021

Din cauza pandemiei, organizatorii sunt nevoiţi să fie mult mai stricţi anul acesta. Piloţii au efectuat teste PCR de depistare a Covid-19 cu 72 ore înainte de plecarea în Arabia Saudită. Odată
ajunşi acolo, sportivii au stat 48 de ore în carantină, după care au refăcut testele. În plus, lucrurile au fost complicate din cauză că Arabia Saudită și-a închis granițele din cauza noii tulpine de coronovirus din Marea Britanie.

Dakar Rally 2021 porneşte pe 3 ianuarie de la ţărmul Mării Roşii, din Jeddah, sportivii urmând să parcurgă un traseu în buclă cu sosire tot la Jeddah, însumând peste 7.600 de kilometri, dintre care peste 4.700 vor fi probe speciale. Conform organizatorilor, traseul este complet diferit faţă de sezonul trecut, cele mai rapide sectoare, în care diferenţa se reduce la puterea brută, fiind reduse
ca lungime. Traseul va fi parcurs în 12 etape, cu o pauză de odihnă sâmbătă, 9 ianuarie. Aventura se va încheia vineri, 15 ianuarie.

Mani Gyenes şi-a stabilit ca obiectiv, la fel ca şi în ediţia trecută, clasarea pe podium la clasa Malle Moto şi în primii 30 la general. Sătmăreanul concurează în cadrul echipei Autonet Motorcycle Team pe o motocicletă KTM, model 450 Rally Replica. În prima zi a prologului, Gyenes a parcurs distanţa de 11 kilometri în 7 minute şi 4 secunde şi va porni de pe poziţia 33. La categoria „Malle Moto” s-a clasat pe prima poziţie, cu un timp mai bun cu 16 secunde faţă de al doilea clasat.

Sursa: Promotor.ro