România, amenințată de două epidemii suprapuse. Ce noi restricții ar putea fi introduse - Știrile.eu

luni 4 ianuarie 2021 11:36 AM

România, amenințată de două epidemii suprapuse. Ce noi restricții ar putea fi introduseVeste tristă pentru români la început de an. Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, trage un semnal de alarmă cu privire la existența a două pandemii suprapuse. Acesta le-a explicat cetățenilor ce riscuri presupune acest fenomen și ce restricții noi ar putea fi introduse pentru a evita transmiterea comunitară.

Noua tulpină apărută în Marea Britanie, greu de identificat

Doctorul Marius Geantă a transmis recent mai multe informații privitoare la noua tulpină de COVID-19, care face ravagii în Marea Britanie, dar și în alte țări. Potrivit cercetătorilor, gradul de transmitere cu noua tulpină este până la 70% mai ridicat decât cu tulpina inițială, ceea ce înseamnă că există șanse mult mai mari de îmbolnăvire și agravare a bolilor existente.

Cu toate acestea, există o parte și mai dură. Pentru moment, diagnosticarea noii tulpini se face foarte greu, neexistând indici clare de identificare.

”Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină”, a scris președintele Centrului de Inovație în Medicină, Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a mai explicat că testele pentru Covid-19, existente în acest moment în România, nu sunt relevante pentru identificarea acestei noi tulpini, cel mult, acestea pot indica probabilitatea infecției cu noua tulpină.

Astfel, infectarea populației, odată ce virusul ajunge în țara noastră, se poate face la scară largă, fără ca specialiștii să poată identifica acest lucru. O asemenea tragedie ar putea conduce la o suprapunere a două epidemii.

„Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvenţierea genomului virusului – o metoda nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite şi analiză de date.

Dar nici simpla existenţă a acestor elemente nu este suficientă – secvenţierea trebuie facută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate prin implementarea public health genomics”, a transmis doctorul.

Cum afectează noua tulpină sistemul medical

Deși nu există informații care să confirme că noua tulpină de COVID-19 este mai agresivă, faptul că are o transmitere mai rapidă, face ca riscul agravării bolilor să crească exponential. În acest caz, sistemul medical se va afla sub o presiune imensă, riscând ca spitalele să rămână din nou fără locuri libere.

“Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potențialul de a determina o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție și, implicit, a numărului de cazuri grave.

Deși noua tulpină nu determina în sine cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulți oameni determină în total creșterea exponențială a cazurilor grave de Covid și, implicit, crește și mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate.

De aceea, apariția noii tulpini pune în discuție, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficiența intervențiilor de sănătate publică (lockdown). Astfel, ne putem aștepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, a transmis Marius Geantă pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Playtech.ro