Război în Ucraina, ziua 399. SUA sprijină crearea unui tribunal special situat într-o ţară terţă - Știrile.eu

miercuri 29 martie 2023 12:07 AM

Război în Ucraina, ziua 399. SUA sprijină crearea unui tribunal special situat într-o ţară terţăRăzboi în Ucraina, ziua 399. Statele Unite şi-au exprimat marţi sprijinul pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele comise în urma invaziei Rusiei în Ucraina, bazat pe sistemul judiciar ucrainean, cu sprijin internaţional şi care să fie situat într-o ţară terţă.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Volodimir Zelenski, în tranșeele din regiunea Sumî. Președintele ucrainean a inspectat granița cu Rusia 
  • Traseele dronelor SUA deasupra Mării Negre au fost schimbate,limitând colectarea informaţiilor
  • Luptele s-au intensificat în apropierea centralei nucleare Zaporojie din sud-estul Ucrainei
  • Rusia susţine că a doborât în Ucraina o rachetă americană GLSDB
  • Rusia, pregătită să discute cu șeful Agenției nucleare a ONU situația de la centrala Zaporojie
  • Forțele ruse au bombardat o școală și o grădiniță în orașul ucrainean Kramatorsk
  • Radu Tudor: „Rusia își dorește cu disperare un război împotriva Occidentului”

Statele Unite şi-au exprimat marţi sprijinul pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele comise în urma invaziei Rusiei în Ucraina, bazat pe sistemul judiciar ucrainean, cu sprijin internaţional şi care să fie situat într-o ţară terţă.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat presei că acest model de „tribunal naţional internaţionalizat” ar permite Ucrainei să conducă, cu sprijinul comunităţii internaţionale, tragerea la răspundere pentru presupusele crime de război.

„Statele Unite sprijină crearea unui tribunal special privind agresiunea împotriva Ucrainei care să se bazeze pe sistemul judiciar ucrainean cu elemente internaţionale”, a spus sursa citată, potrivit Agerpres.

Administraţia lui Joe Biden doreşte ca această instanţă să beneficieze de un sprijin special din partea partenerilor săi europeni şi „în mod ideal, să fie localizată în altă ţară din Europa”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, o astfel de instanţă ar urma să completeze activitatea Centrului internaţional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA), un organism pe care Comisia Europeană intenţionează să-l lanseze în vară pentru a conserva probe şi a-şi pregăti analiza pentru un eventual proces al agresiunii ruse.

„Ne angajăm să lucrăm cu Ucraina şi cu ţările din întreaga lume pentru a sprijini tribunalul şi a maximiza posibilităţile unei trageri la răspundere”, a conchis purtătorul de cuvânt.

În intervenţia sa de marţi de la Summitul pentru Democraţie, sub auspiciile SUA, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că implementarea păcii „cu orice preţ este iluzorie” şi a subliniat că menţinerea integrităţii teritoriale a ţării sale este o condiţie „esenţială”.

De asemenea, el a salutat mandatul de arestare emis în urmă cu câteva săptămâni de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni în timpul războiului. Nici Rusia, nici SUA nu sunt parte a Statutului de la Roma al CPI. 

Război în Ucraina, 28 martie | Rusia susţine că a doborât în Ucraina o rachetă americană GLSDB, cu rază mare de acţiune

Război în Ucraina, 27 martie | Zelenski a mers pe frontul din regiunea Zaporojie | Germania a transferat Ucrainei tancuri Leopard 2

Război în Ucraina, 26 martie | Rușii susțin că o dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus

Război în Ucraina, 25 martie | Peste o treime dintre ucraineni cunosc cel puțin o persoană care a murit sau a fost rănită în timpul războiului

Război în Ucraina, 24 martie | ONU constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război

Antena3.ro