Război în Ucraina, ziua 387. Rusia consideră esenţială menţinerea contactelor cu SUA, după incidentul din Marea Neagră - Știrile.eu

vineri 17 martie 2023 12:00 AM

Război în Ucraina, ziua 387. Rusia consideră esenţială menţinerea contactelor cu SUA, după incidentul din Marea Neagră


Război în Ucraina, ziua 387. ​​​​​​​Administraţia de la Moscova a transmis că menţinerea contactelor cu Washingtonul este esenţială pentru evitarea escaladării crizei generate de incidentul aerian din Marea Neagră, soldat cu prăbuşirea unei drone militare a SUA.


Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia consideră esenţială menţinerea contactelor cu SUA, după incidentul din Marea Neagră
  • Washingtonul nu trimite Kievului aparate F-16, după ce Polonia a decis să expedieze Ucrainei avioane MiG 29
  • Comisie ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina
  • Polonia a anunțat că trimite primele patru avioane de vânătoare MiG 29 în Ucraina
  • Autoritățile de la Varșovia au arestat mai mulți suspecți care pregăteau diversiuni
  • Manifestanți mobilizați de partidul pro-rus „ȘOR” au fost implicați în violențe la Chișinău

Administraţia de la Moscova a transmis, joi seară, că menţinerea contactelor cu Washingtonul este esenţială pentru evitarea escaladării crizei generate de incidentul aerian din Marea Neagră, soldat cu prăbuşirea unei drone militare a SUA.

„Credem că este important să menţinem deschise liniile de comunicaţii şi facem acest lucru”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de postul de televiziune CNN.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri, prin telefon, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, după incidentul cu drona militară a SUA prăbuşită în Marea Neagră. De asemenea, Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a avut o conversaţie cu generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al forţelor militare ruse, potrivit agenţiei The Associated Press.

Washingtonul şi Moscova îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru incidentul aerian produs marţi deasupra Mării Negre, soldat cu prăbuşirea unei drone militare de tip MQ-9 a Statelor Unite. Lloyd Austin a transmis un avertisment Rusiei, cerându-i să acţioneze în mod „sigur şi profesionist”. „Acest episod periculos intervine într-un context de acţiuni agresive şi riscante efectuate de piloţi ruşi în spaţiul aerian internaţional. Statele Unite vor continua să trimită aparate de zbor oriunde permite dreptul internaţional. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în mod sigur şi profesionist”, a declarat Lloyd Austin.

În schimb, Administraţia de la Moscova a cerut Washingtonului să evite incursiunile aeriene în apropierea spaţiului aerian al Rusiei şi în apropierea zonelor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă. Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a afirmat că drona militară americană prăbuşită marţi în Marea Neagră se apropia „deliberat şi în mod provocator” de spaţiul aerian rus, astfel că forţele aeriene ruse au fost nevoite să reacţioneze.

Război în Ucraina, 15 martie | Concluzia Comisiei de investigații a ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina 

Război în Ucraina, 15 martie | Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești

Război în Ucraina, 14 martie | Vladimir Putin spune că miza conflictului este existenţa Rusiei | Zelenski cere consolidarea rezistenţei

Război în Ucraina, 13 martie | Rusia și-a mărit numărul de nave dotate cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, 12 martie | Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore la Bahmut

Antena3.ro