Raed Arafat, anunț trist pentru români. Ce se întâmplă în aceste momente cu noua tulpină de COVID-19 - Știrile.eu

luni 4 ianuarie 2021 6:44 AM

Raed Arafat, anunț trist pentru români. Ce se întâmplă în aceste momente cu noua tulpină de COVID-19Perioada sărbătorilor a fost marcată ca în orice an de încălcări ale regulilor. În această perioadă, restricțiile au fost de o altă natură, românii fiind rugați insistent să petreacă sărbătorile de iarnă în formulă restrânsă, în casele lor. Bineînțeles că acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care, autoritățile se tem de ce poate fi mai rău. Șeful DSU, Raed Arafat a explicat consecințele pe care le putem suporta din cauza inconștienței unora.

Sistemul medical ar putea fi pus din nou sub presiune

Raed Arafat a vorbit duminică seară, la B1TV, despre creșterea cazurilor ca urmare a încălcării recomandărilor făcute de autorități. Șeful DSU preconizează o creștere semnificativă în următoarele 10-15 zile, ceea ce înseamnă o nouă presiune pe sistemul medical.

“Va fi o creștere probabil a numărului cazurilor. Depinde cât de controlabilă va fi. O mare parte din populație a respectat recomandările, dar este și o parte din populație care nu a respectat recomandările, dovadă și amenzile date de Poliție.

Este posibil să începem să vedem o creștere în următoarele 10 -15 zile. Sper să controlăm această creștere pentru că indicatorii arată că presiunea pe sistemul sanitar a scăzut comparativ cu acum 2-3 săptămâni. Eu sper să o menținem așa”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă există poibilitatea unui lockdown, secretarul de stat în MAI a explicat că nu este luată în calcul o carantină națională, însă nu exclude posibilitatea carantinării pe zone, ceea ce există și în acest moment.

„Deci, măsuri de lockdown generalizate nu sunt în vizorul nostru. Măsuri localizate, cum am luat până acum – şi acum avem un număr de localităţi care sunt sub carantină, deci astfel de măsuri da, pot fi luate dacă în unele zone creşte numărul cazurilor peste un anumit procent şi mai ales dacă este combinat cu alţi factori pe care îi analizează colegii de la DSP, de la Direcţia de Sănătate Publică, şi de la INSP, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, atunci da, aceste măsuri pot fi luate acolo unde este nevoie”, a mai spus șeful DSU.

Noua tulpină de COVID-19, tot mai aproape de România

În cadrul aceleiași intervenții, Raed Arafat a explicat că noua tulpină de COVID-19 reprezintă un adevărat pericol pentru întreaga lume, aceasta transmițându-se cu o rapiditate mult mai mare decât cea inițială.

Din păcate, momentul în care România va fi lovită de această mutație nu este foarte departe, fiind doar o chestiune de timp până când vor apărea primele persoane infectate.

În această situație, șeful DSU avertizează cetățenii că nu va mai fi loc de excepții cu privire la purtarea măștii, căci noua tulpină este neiertătoare.

„Tulpina nouă se răspândeşte în Europa, se răspândeşte mai repede, este mai contagioasă şi înseamnă că măsurile de prevenire şi de protecţie devin mult mai importante decât până acum şi devin mult mai sensibile, pentru că asta înseamnă că dacă până acum ai putut să-ţi scoţi masca şi să spui că aici mai risc un pic, cu tulpina nouă va fi mai greu să rişti, pentru că contagiozitatea este mai mare.

E deja prezentă în mai multe ţări, România nu este izolată de lume, aşa că sosirea tulpinii noi în România la un moment dat şi răspândirea ei cred că e o chestie de timp.

Putem temporiza, putem limita cu măsurile pe care le luăm cu carantinarea celor care vin din Marea Britanie, asta s-a luat, decizia în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, de revenire a zborurilor dar cei care vor să vină în România test în ultimele 48 de ore şi intră în carantina obligatorie 14 zile, cu mici excepţii care sunt prevăzute în hotărârea CNSU”, a declarat Raed Arafat, la B1TV.

Sursa: Playtech.ro