PSD anunță că susține introducerea taxei de solidaritate și scăderea impozitării muncii - Știrile.eu

miercuri 1 februarie 2023 9:43 PM

PSD anunță că susține introducerea taxei de solidaritate și scăderea impozitării muncii


Partidul Social Democrat anunță, într-un comunicat de presă, că vrea o taxă de solidaritate de minim 1% din cifra de afaceri pentru marile companii și reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților, în timp ce partidul susține că nu a luat în calcul o creștere a impozitului pe dividende.

„PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor. Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică actuală și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu”, arată social-democrații.

Taxa de solidaritate propusă de PSD vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro. PSD spune că aceste firme „își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat. Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”.

PSD menționează că în niciun moment nu a luat în calcul o creștere a impozitului pe dividende.


Social-democrații susțin, de asemenea, reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților.

„Veniturile românilor trebuie să crească astfel încât toți să aibă un trai decent. Nu este corect ca factura crizelor să fie plătită de cetățeni, în timp ce doar unii prosperă. Iar pentru Partidul Social Democrat pe primul loc sunt oamenii și economia românească.Obiectivul PSD este de a sprijini populația vulnerabilă, cu o atenție suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaților cu venituri mici și medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a țării. Modelul fiscal propus de PSD are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulți bani în buzunarele acestor angajați”, arată comunicatul.

PSD mai consideră că statul trebuie să sprijine IMM-urile, fermele agricole și infrastructura critică, în principal școlile și spitalele, astfel încât acestea să își poată instala cât mai rapid sisteme proprii de producere a energiei din surse regenerabile. România are la dispoziție 12 miliarde euro, bani europeni, din Fondul de Modernizare, pentru atingerea acestui obiectiv.

Economedia.ro