vineri 1 ianuarie 12:23 PM

       Abonare la google news

Piața liberă a energiei crește prețurile la curent. Cum scapi de aceste scumpiri în 2021 – GHID


Înainte cu o zi ca anul 2020 să se încheie, ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) a făcut un anunț printr-un comunicat de presă, care trebuia făcut mult mai devreme. Anunțul este legat de piața liberă de energiei electrică care crește prețurile la curent.


Cum scapi de scumpirile aduse de piața liberă a energiei electrice la curent

Consumatorii casnici care nu doresc să plătească facturi mai mari din ianuarie 2021, trebuie să încheie contracte în regim concurențial, deoarece piața energiei se liberalizează complet. După trei zile de la scandalul care prevede acest aspect, ANRE a transmis o recomandare, prin care precizează că cei care cei care nu încheie contracte și rămân în regim de serviciu universal vor plăti facturi mai mari. Serviciul universal nu este avantajos pentru aceștia.

 „În urma analizei ofertelor concurențiale puse la dispoziția clienților casnici de către furnizori prin intermediul comparatorului se constată că diferența între media primelor 10 oferte care nu conțin componenta fixă (lei/zi), ordonate după valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile în anul 2021 și media prețului din ofertele de serviciu universal este mai mică cu cca 6,7 lei (0,06 lei/KWH). Astfel ANRE recomandă clienților casnici să aleagă ofertele concurențiale, toți clienții casnici având dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum și pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării”.

ANRE despre piața liberă de energie

Potrivit hotnews.ro, printre precizările pe care le-a mai făcut ANRE, referitor la piața liberă de energie se mai regăsește:

„pentru a da posibilitatea clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate prin încheierea unor contracte concurențiale, a impus obligații suplimentare furnizorilor de ultimă instanță de a transmite clienților casnici informări care să cuprindă odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020 cât și în luna ianuarie 2021”.

Piața liberă de energie – clienți Enel

Conform Agerpres, în prezent, în România sunt 6 milioane de consumatori de energie electrică rămași cu tarif reglementat. Doar 800.000 dintre aceștia, echivalentul a 13%, sunt clienți Enel.

De prețuri concurențiale se bucură deja 75% din clienții Enel Energie din Banat și Dobrogea. Procentul clienților Enel Energie care se află deja pe piața liberă, din Muntenia (București, Ilfov și Giurgiu) este de 66%.

Piața liberă de energie – comparator prețuri furnizori

Ofertele furnizorilor aflați pe piața liberă de energie, pot fi comparate, efectuând o analiză completă a ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice. Pentru efectuarea acestei comparații trebuie accesată aplicația pusă la dispoziție de ANRE. Aceasta este disponibilă pe:

Piața liberă de energie – comunicat ministru

Într-un comunicat de presă acordat pentru agerpres.ro, Ministrul Energiei, a făcut următoarea precizare, referitoare la piața liberă de energie:

„Furnizorii mai au obligaţia să facă inclusiv în cursul lunii ianuarie notificare către toţi clienţii, iar, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială. În plus, oricând în timpul anului, consumatorii se pot muta din piaţa universală în piaţa concurenţială sau îşi pot schimba furnizorul”.

Sursa: Playtech.ro