Papa Francisc, necruțător în problema dopajului în sport: „Nu este doar o înșelătorie, este o scurtătură care anulează demnitatea" - Știrile.eu

sâmbătă 2 ianuarie 2021 1:41 PM

Papa Francisc, necruțător în problema dopajului în sport: „Nu este doar o înșelătorie, este o scurtătură care anulează demnitatea”Papa Francisc, mare pasionat de sport, a acordat un amplu interviu cotidianului italian „Gazzetta dello Sport” în care a atins și problema dopajului. O temă foarte populară, dar cu puține răspunsuri oficiale.

Suveranul Pontif vorbește fluent spaniolă, italiană, latină, franceză și germană. Este fan înfocat al echipei de fotbal San Lorenzo din Buenos Aires, de altfel club fondat chiar de un preot. În timpul pontificatului său a permis maicilor și preoților de la Vatican care doresc să facă sport să participe la competiții oficiale.

Suveranul Pontif a vorbit despre relația sa cu Diego Maradona, decedat în urmă cu aproape două luni, dar și despre copilăria din cartierele mărginașe ale capitalei Buenos Aires.

Papa Francisc, necruțător în problema dopajului în sport: „Nu este doar o înșelătorie, este o scurtătură care anulează demnitatea”

„Niciun campion nu este construit în laborator. Uneori s-a întâmplat și nu putem fi siguri că nu se va mai întâmpla, chiar dacă sperăm că nu! Dar timpul demască talentele originale față de cele construite: un campion se naște și devine mai bun o dată cu antrenamentele.

Dopajul în sport nu este doar o înșelătorie, este o scurtătură care anulează demnitatea. Talentul este un cadou primit, dar acest lucru nu este suficient: trebuie să lucrați la el. Antrenamentul va însemna, așadar, să aveți grijă de talent, să încercați să-l maturizați.

Îmi amintesc de cei care aleargă la 100 de metri la olimpiadă: pentru acele foarte puține secunde, ani și ani de antrenament, fără luminile aprinse. Din când în când citeam despre un mare campion care este primul care ajungeși ultimul care pleacă: este mărturia că voința este mai puternică decât abilitatea.

Aici sportul călătorește mână în mână cu viața: frumusețea, oricare ar fi declinul său, este întotdeauna rodul unei flăcări. Trebuie păstrată zi de zi”, a punctat Papa Francisc.

Papa Francisc s-a născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936. Copilăria petrecută la periferia capitalei Argentinei şi-a pus amprenta asupra sa. La fel ca prietenii din cartier, Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio) a ales să fie suporterul celor de la San Lorenzo.

Interviul a fost realizat la începutul lunii decembrie în timpul unei întâlniri în reședința Casei Santa Marta, la Vatican, în care Papa l-a primit pe Stefano Barigelli, directorul celor de la „Gazzetta dello Sport”.

Sursa: Prosport.ro