Oamenii care refuză să poarte mască suferă de tulburări de personalitate - Știrile.eu

luni 4 ianuarie 2021 9:57 AM

Oamenii care refuză să poarte mască suferă de tulburări de personalitateOamenii care refuză să poarte mască suferă de tulburări de personalitate, arată The Independent, care citează un studiu al cercetătorilor brazilieni.

Studiul s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 73 de ani, la o serie de întrebări privind personalitatea lor. Cercetătorii au încercat astfel să identifice modul ăn cae participanţii acţionează la anumite sentimente provocate de o altă persoană.

Printre întrebările din sondaj au existat și unele privind respectarea măsurilor antipandemie, cum ar fi purtarea măștii.

Oamenii care refuză să poarte mască de protecţie suferă de tulburări de personalitate

Astfel, oamenii de știință brazilieni au identificat două profiluri: un profil antisocial, reprezentativ pentru participanții care opun rezistență la măsurile sanitare, și un profil empatic, reprezentativ pentru persoanele care respectă regulile.

S-a constatat că persoanele cu profilul antisocial au un nivel scăzut de empatie și scoruri mai mari la întrebările de personalitate legate de „insensibilitate, înșelăciune, ostilitate, impulsivitate, iresponsabilitate, manipulabilitate și asumare de riscuri”. Acestea sunt trăsături antisociale „prezente, de regulă, la persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială (ASPD)”, spun oamenii de ştiinţă. Totodată, acest grup a avut scoruri mai mici la rezonanța afectivă.

La polul opus se află persoanele empatice, care rezonează uşor cu suferinţa celor din jur.

Persoanele care refuză purtarea măştii manifestă tendinţe antisociale

Echipa care a realizat studiul şi-a exprimat speranţa că aceste descoperiri îi vor convinge pe oficialii din domeniul sănătății să facă mai mult pentru a educa cetățenii.

Aceste trăsături explică, cel puțin parțial, motivul pentru care oamenii continuă să nu adere la măsurile de izolare chiar și cu un număr tot mai mare de cazuri și decese. Expunerea la sine și la alții la risc, chiar și atunci când poate fi evitat, este o trăsătură tipică pentru persoanele cu tendințe antisociale”, spun autorii studiului.

Sursa: Romaniatv.net