O discuție telefonică inițiată de Pentagon cu omologul chinez a fost refuzată de Beijing. Relațiile se mențin tensionate - Știrile.eu

miercuri 8 februarie 2023 8:19 AM

O discuție telefonică inițiată de Pentagon cu omologul chinez a fost refuzată de Beijing. Relațiile se mențin tensionateGuvernul de la Beijing a refuzat sâmbătă un apel telefonic iniţiat de partea americană între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său Wei Fenghe, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Pentagonului, informează AFP.

„Angajamentul nostru de a menţine canale de comunicare deschise va continua”, a promis generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, după ce acest refuz confirmă deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre cele două puteri mondiale.

Guvernul chinez a declarat luni că SUA, prin doborârea balonului său, au „afectat şi deteriorat grav” relaţiile bilaterale.

Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei statului Carolina de Sud, un balon chinez considerat de către autorităţile SUA ca fiind într-o misiune de spionaj, menită să colecteze informaţii sensibile. Beijingul susţine însă că era vorbă de un aerostat civil, destinat în principal să colecteze date meteorologice.

„Sâmbătă, 4 februarie, imediat după ce a luat măsuri pentru doborârea balonului Partidului Comunist Chinez, Departamentul Apărării a înaintat o cerere de apel securizat între secretarul Austin şi ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe”, a precizat generalul Ryder.

„Schimbul de informaţii între armatele noastre este deosebit de important în momente ca acestea. Din păcate, Partidul Comunist Chinez a refuzat cererea noastră”, a adăugat el.

Editor : D.D.


Digi24.ro