Noi proteste în Franța după reforma forțată a pensiilor de către Macron. Protestatarii au blocat șoseaua de centură a Parisului - Știrile.eu

vineri 17 martie 2023 2:02 PM

Noi proteste în Franța după reforma forțată a pensiilor de către Macron. Protestatarii au blocat șoseaua de centură a Parisului


  • Protestatarii au blocat o autostradă principală din jurul capitalei franceze și au intensificat grevele la rafinării vineri, într-o nouă demonstrație de furie.
  • Măsura lui Macron a declanșat proteste în întreaga țară joi seară, iar peste 300 de persoane au fost arestate la nivel național, potrivit ministrului de interne.
  • Soumaya Gentet, în vârstă de 51 de ani, membră a sindicatului CGT de la lanțul de supermarketuri Monoprix, s-a declarat revoltată și a declarat că va continua să protesteze până când proiectul de lege va fi revocat.

Protestatarii au blocat o autostradă principală din jurul capitalei franceze și au intensificat grevele la rafinării vineri, într-o nouă demonstrație de furie după ce președintele Emmanuel Macron a impus o reformă controversată a pensiilor fără un vot parlamentar.

Măsura lui Macron a declanșat proteste în întreaga țară joi seară, iar peste 300 de persoane au fost arestate la nivel național, potrivit ministrului de interne. Vineri dimineață, aproximativ 200 de protestatari au blocat pentru scurt timp traficul pe șoseaua de centură din afara capitalei.

Soumaya Gentet, în vârstă de 51 de ani, membră a sindicatului CGT de la lanțul de supermarketuri Monoprix, s-a declarat revoltată și a declarat că va continua să protesteze până când proiectul de lege va fi revocat.

Nu țin cont de ceea ce vor oamenii”, a spus ea. Colega ei, Lamia Kerrouzi, a fost de acord. Macron nu dă doi bani pe popor”, a spus ea. El nu înțelege limba poporului. Trebuie să fie abrogat”.


În sectorul energetic, greviștii urmau să oprească producția la o mare rafinărie până în acest weekend sau cel târziu luni, a declarat Eric Sellini, reprezentantul sindicatului CGT. Muncitorii erau deja în grevă continuă la situl din nordul țării, TotalEnergies de Normandie, dar oprirea producției ar escalada acțiunea sindicală. Greviștii au continuat să livreze mai puțin combustibil decât în mod normal de la alte câteva site-uri, a adăugat el.

Joi după-amiază, guvernul a invocat o controversată putere constituțională pentru a impune revizuirea pensiilor prin decret, ceea ce a provocat proteste în fața parlamentului la Paris, precum și în alte câteva orașe. În urma tulburărilor care au urmat, 310 persoane au fost arestate în Franța, dintre care 258 la Paris, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin pentru postul de radio RTL.

Opoziția este legitimă, protestele sunt legitime, dar a face ravagii nu este”, a spus el. Câteva mii de protestatari s-au adunat joi în fața parlamentului pentru a protesta față de acest demers.

Seara, mai mulți au intrat în conflict cu poliția, care a intervenit pentru a-i aresta pe unii dintre ei, suspectați că au vrut să provoace pagube. Scene similare au avut loc în toată Franța. Mai multe magazine au fost jefuite în timpul protestelor din Marsilia, în timp ce ciocniri între manifestanți și forțele de ordine au izbucnit și în orașele Nantes și Rennes, în vestul Franței, precum și la Lyon, în sud-estul țării, potrivit corespondenților AFP.

Un fotograf al AFP a văzut vineri dimineață pagube, inclusiv o bicicletă publică arsă, o vitrină spartă și o mașină pârjolită în Paris. Guvernul a impus proiectul de lege privind pensiile, care urmărește creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, în ciuda a două luni de greve coordonate la nivel național și a unora dintre cele mai mari proteste din ultimele decenii.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Alephnews.ro