„Niște creaturi absolut bolnave”. Zelenski condamnă atacul cu rachete asupra spitalului din Dnipro - Știrile.eu

sâmbătă 27 mai 2023 7:30 AM

„Niște creaturi absolut bolnave”. Zelenski condamnă atacul cu rachete asupra spitalului din DniproSuntem în ziua 458 a războiului pe scară largă început de Vladimir Putin în Ucraina. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Moscova intenţionează să simuleze un accident major la o centrală nucleară controlată de forţele pro-ruse pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva ucraineană menită să recucerească teritoriul ocupat de Rusia. Separat, Volodimir Zelenski, afirmă că, pe parcursul acestei săptămâni, s-au făcut progrese substanţiale în asigurarea de aeronave moderne pentru Ucraina, spunând că modernizarea apărării se desfăşoară mai repede decât era aşteptat. Mai mult, președintele Ucrainei i-a condamnat pe cei care se află în spatele atacului mortal cu rachete rusești asupra unei clinici medicale din Dnipro ca fiind „creaturi absolut bolnave”. Liderul de la Kiev a mai spus două persoane au murit și peste 30 au fost rănite în urma atacului.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski: Pe parcursul acestei săptămâni, am făcut progrese substanţiale în a asigura aeronave moderne pentru Ucraina 

ACTUALIZARE 07:20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, pe parcursul acestei săptămâni, s-au făcut progrese substanţiale în asigurarea de aeronave moderne pentru Ucraina, spunând că modernizarea apărării se desfăşoară mai repede decât era aşteptat. 

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că a avut o şedinţă cu Statul Major General, discutând despre situaţia de pe front, apărare, livrarea de arme, muniţii şi echipamente soldaţilor. 

”Apărare aeriană şi protecţie împotriva terorii. Pe parcursul zilei, am primit raportări privind situaţia din oraşul Dnipro şi eliminarea consecineţelor unui nou atac. Este o atrocitate pură: o rachetă rusească, balistică – împotriva unui spital şi a unei clinici veterinare. Nişte creaturi complet bolnave. În acest moment, sunt două persoane care au fost ucise în acest atac”, a detaliat el. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Preşedintele ucrainean a adăugat că peste 30 de persoane au fost rănite, între care şi doi copii. ”Vom face tot ce este posibil şi ce este imposibil pentru a grăbi livrarea de mai multe sisteme de apărare aeriană, de calitate mai înaltă, către Ucraina – acesta este un subiect zilnic la care lucrăm împreună cu partenerii. Pe parcursul acestei săptămâni, am făcut progrese substanţiale în a asigura aeronave moderne pentru Ucraina, care vor deveni o componentă cheie a apărării noastre pe cer. În ceea ce priveşte modernizarea apărării ne mişcăm mai repede decât s-ar fi putut prezice acum şase luni”, a declarat Volodimir Zelenski. 

El a adăugat că ministrul Apărării l-a informat despre rezultatele reuniunii de la Ramstein, unele bune. ”Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire cu experţi internaţionali privind mişcarea noastră în NATO – una mai conceptuală. Trebuie să folosim – şi vom folosi – fiecare ocazie, în această lună şi luna viitoare, în general în acest an, să umplem relaţiile noastre cu Alianţa cu un conţinut politic real”, a arătat el. 

Potrivit acestuia, sunt în pregătire apeluri internaţionale pentru a creşte sprijinul pentru stat şi pentru lupta pentru libertate. ”Şi încă ceva. Astăzi Georgia sărbătoreşte Ziua Independenţei. Îi salut pe toţi oamenii din Georgia şi le doresc să fie împreună cu noi şi toate celelalte naţiuni europene într-o familie europeană liberă, paşnică şi unită. Doresc asta pentru toată Georgia – şi acelor părţi ale ţării care sunt încă sub ocupaţie rusească. Încă! Georgia este una dintre forţele istorice veci şi respectate şi această forţă nu poate fi înfrântă, sunt sigur de asta. Ocupantul va pierde”, a conchis Zelenski.

Ucraina susţine că Rusia intenţionează să simuleze un accident la centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 07:10 Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că Moscova intenţionează să simuleze un accident major la o centrală nucleară controlată de forţele pro-ruse pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva ucraineană menită să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, informează Reuters.

Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Centrala nucleară Zaporojie, care se află într-o zonă din sudul Ucrainei ocupată de ruşi, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona în care se află a fost afectată în mod repetat de bombardamente pentru care ambele părţi se învinovăţesc reciproc.

Direcţia de informaţii a Ministerului Apărării de la Kiev a declarat că forţele ruse vor bombarda în curând centrala şi apoi vor anunţa o scurgere de radiaţii. Acest lucru ar forţa o anchetă a autorităţilor internaţionale, timp în care toate ostilităţile vor fi oprite. Aceste informaţii, postate pe Telegram, nu au oferit nicio dovadă. Este, de asemenea, amintit faptul că Rusia a perturbat planificarea rotaţiei inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care se află la centrală. 

AIEA, cu sediul în Viena, care postează frecvent actualizări despre activitatea centralei, nu a menţionat înregistrarea vreunei perturbări.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Ucraina spune că are nevoie de 48 de avioane F-16 pentru a se ”elibera de agresor”
  • Putin i-a spus lui Lula că e deschis unui dialog cu Kievul
  • Rutte: Olanda „ia în considerare în mod serios” să trimită avioane F-16 Ucrainei
  • Lavrov a transmis Chinei că sunt „obstacole serioase” în calea păcii în Ucraina
  • Scholz, despre înghețarea războiului: „Nu ar face decât să legitimeze raidul lui Putin”. Ce spune despre înlăturarea liderului rus
  • „Țigări gratis. Luați și fumați câte vreți!”. Prigojin își bate joc de Șoigu. Îi lasă doi oameni să apere Bahmut: „Biber și Dolic”
  • Al 13-lea atac cu rachete asupra Kievului de la începutul lunii

Editor : M.D.B.


Digi24.ro