Ministrul francez de Externe consideră că mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin este o decizie majoră - Știrile.eu

duminică 19 martie 2023 6:14 AM

Ministrul francez de Externe consideră că mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin este o decizie majoră


Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat într-un interviu publicat duminică că emiterea vineri de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război din Ucraina este o decizie „extrem de importantă”, informează AFP, citat de Agerpres.

„Această decizie este extrem de importantă pentru că înseamnă că orice persoană responsabilă de crime de război sau crime împotriva umanităţii va trebui să răspundă, indiferent de statutul sau rangul său”, a spus şefa diplomaţiei franceze într-un interviu pentru săptămânalul Journal Sunday.

„Acum, nicio verigă din lanţ nu poate crede că va scăpa de justiţie şi acest lucru ar trebui să dea de gândit multora”.”Este, aşadar, o decizie care poate schimba cursul evenimentelor”.


Decizia CPI, cu sediul la Haga, se referă la „deportarea” a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul conflictului cu Ucraina în urmă cu un an, ceea ce constituie o crimă de război.

În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat decizia CPI drept una istorică, Moscova a luat-o în derâdere, considerându-o „nulă şi neavenită”, deoarece Rusia nu este membru al CPI şi, prin urmare, nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Franţa susţine Curtea, la fel cum ajută justiţia ucraineană, trimiţând echipe specializate la faţa locului pentru a documenta abuzurile sau a identifica victimele”, a comentat Catherine Colonna.

Despre livrarea de avioane

Întrebată despre livrarea a 13 avioane de luptă MiG-29 de către Slovacia şi a altor 4 de către Polonia, anunţată săptămâna aceasta, ministrul francez de externe a răspuns că „tot ce ajută Ucraina este util”.

„Ţările care au materiale sovietice pe care ucrainenii le cunosc deja au putut să ia această decizie. (…) Pentru a contracara (ofensiva rusă), Ucraina trebuie să poată rezista cu mijloacele disponibile acum”, a adăugat ea. Cât despre livrarea viitoare de către Franţa a unor avioane de luptă mai avansate,”în principiu, aşa cum au spus-o preşedintele Republicii şi ministrul Apărării, nu există tabu”, a repetat şefa diplomaţiei franceze.

Stiripesurse.ro