marți 24 ianuarie 11:21 AM

       Abonare la google news

Mica Unire a fost sărbătorită la Timișoara printr-o ceremonie în fața a câteva zeci de timișoreni/FOTO


Monumentul cu bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, a fost și în acest an locul unde la Timișoara a fost sărbătorită, pe 24 ianuarie, Mica Unire. În fața oficialităților și a militarilor, pompierilor și jandarmilor a avut loc o scurtă ceremonie dedicată momentului unirii dintre Țara Românească și Moldova.


A avut loc un scurt serviciu religios, iar subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu, a prezentat mesajul premierului Nicolae Ciucă. Alături de el s-a aflat și viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Aexandru Proteasa,. La bustul domnitorului Cuza au fost depuse mai multe coroane.
Detașamentele de militari, jandarmi, pompieri au oferit și o mică paradă celor câteva zeci de cetățeni prezenți în zonă. Încheierea ceremoniei a avut loc odată cu interpretarea instrumentală și cu voce a cântecului “Hora Unirii”, desigur completată de hora tradițională.
Pe 24 ianuarie se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române sau “Mica Unire”. În această zi, în 1959, Alexandru Ioan Cuza era ales domn al Munteniei, după ce în pe 5 ianuarie fusese ales în această demnitate şi în Moldova. A fost de fapt o “uniune personală”, unirea de facto având să se producă abia trei ani mai târziu, atunci când s-au unificat parlamentele şi guvernele de la Bucureşti şi Iaşi.

-->

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Debanat.ro