Meteorolog: „Ne aflăm cumva la pragul unui uragan”. Se întoarce frigul în România: O masă de aer polar a intrat în țară - Știrile.eu

marți 28 martie 2023 8:17 AM

Meteorolog: „Ne aflăm cumva la pragul unui uragan”. Se întoarce frigul în România: O masă de aer polar a intrat în țarăO masă de aer polar a intrat în țara noastră noaptea trecută. Au fost emise deja coduri galbene, portocalii și chiar roșii de vreme rea, cu ninsori și viscol la munte.

 

Frigul cuprinde și celelalte zone, unde este posibil să cadă brumă.

Încă de la prânz vântul s-a întețit, mai ales în zonele de munte. 17 turiști britanici aflați la Bâlea, în Făgăraș, nu au mai putut să coboare după ce telecabina s-a oprit din cauza rafalelor puternice.

Meteorologii spun că răul abia începe

În următoarele două zile vremea se va schimba radical. De vină ar fi un aer polar care afectează deja nordul Europei.

Diana Giurgiu, meteorolog ANM: „Din această noapte, pe măsură ce toată masa asta rece din nord-vestul continentului coboară și acoperă toată țara, precipitațiile se vor transforma. Vom avea pe partea de vest, centru și nord, de lapoviță și ninsoare, iar pentru zona de munte predomină ninsorile”.

Citește și

uragan Mexic

La munte va fi cel mai rău

Se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va bate pe creste cu peste 140 de kilometri pe oră. Au intrat deja în vigoare coduri roșii și portocalii de vreme rea.

Diana Giurgiu, meteorolog ANM: „Peste 140 de kilometri pe oră. Cred că ne aflăm cumva la pragul unui uragan de categoria I. E un vânt numit în meteorologie un „vânt dinamic”, liniar. În cazul uraganului vorbim de un alt tip de vânt, de modul în care acționează asupra bunurilor materiale în primul rând. E diferit”.

Vremea rea va cuprinde din această noapte toată țara. Inclusiv zonele unde până acum a fost prea cald pentru o lună de primăvară.

Finalul lunii vine cu o schimabre radicală

Până acum luna martie a fost neobișnuit de caldă în București, cu temperaturi mai potrivite pentru o lună de vară.

Finalul lunii vine însă cu o schimabre radicală. Temperaturile scad pe timpul zilei și cu 10 grade, iar noaptea vom avea -3 grade la periferie și 0 grade prin centrul orașului.

Am putea spune că în doar 24 de ore traversăm trei anotimpuri – primăvară, toamnă și iarnă, ținând cont ca dimineața vom avea și brumă.

Meteorologii spun că scăderea bruscă de temperatură va genera și fenomene meteo extreme, cum ar fi vijelii puternice.

Pompierii sunt și ei pregătiți să intervină și îi sfătuiesc pe cei din zonele afectate să consulte ghidurile de supraviețuire de pe platforma fiipregatit.ro.

 

Nu uitați de cauciucurile de iarnă. Daca ați apucat să le puneți pe cele de vară, poliția vă poate amenda dacă circulați pe drumuri cu gheață sau zăpadă.

Sursa: Pro TV

Etichete: meteo, anm, vremea,

Dată publicare: 28-03-2023 08:08

Stirileprotv.ro