Marius Oprea: Vaccinul anti-covid inventat la Institutul OncoGen din Timișoara acum un an, pe care guvernul a refuzat să-l finanțeze, va fi testat în Germania - Știrile.eu

duminică 3 ianuarie 2021 3:33 PM

Marius Oprea: Vaccinul anti-covid inventat la Institutul OncoGen din Timișoara acum un an, pe care guvernul a refuzat să-l finanțeze, va fi testat în Germania


  • Produsul care stă la baza vaccinului inventat la OncoGen a fost pus la punct de specialiștii din Timișoara în 20 ianuarie 2020.
  • Vaccinul românesc n-a putut fi nici omologat, nici testat: autoritățile medicale și guvernul pur și simplu i-au marginalizat și ignorant total și pe Virgil Păunescu.

Cum o invenție românească poate deveni un produs german


Produsul care stă la baza vaccinului inventat la OncoGen a fost pus la punct de specialiștii din Timișoara în 20 ianuarie 2020.

În 8 februarie 2020, a apărut în publicația de specialiate on-line life sciences , la rubrica immunology  articolul ”Design of an Epitope-Based Synthetic Long Peptide Vaccine to Counteract the Novel China Coronavirus (2019-nCoV)”, semnat de Florina Bojin   Gavriliuc, Michael Bogdan Mărgineanu și Virgil Păunescu. Se anunța astfel public descoperirea specialiștilor de la OncoGen.

Datele privind designul noului vaccin au putut fi accesate și folosite de oricine, dar cu indicarea sursei. Așa au socotit cei ce au descoperit vaccinul, că este moral și necesar să o facă, într-un moment în care pandemia făcea ravagii deja și granițele a tot mai multe țări se închideau, iar teama sporea, văzînd cu ochii.

Vaccinul românesc n-a putut fi nici omologat, nici testat: autoritățile medicale și guvernul pur și simplu i-au marginalizat și ignorant total și pe Virgil Păunescu, directorul OncoGen, și pe colegii săi, dar – mai important – au disprețuit produsul lor.

Guvernul și ”specialiștii” de la București au refuzat să-l creadă și să-l ajute pe doctorul român. În schimb, vaccinul pe care cercetătorii timișoreni l-au obținut în urmă cu un an va intra în faza de testare în Germania, așa cum a anunțat recent un grup de cercetători de la Universitatea din Tübingen.

Vaccinul german este creat după aceleași principii și folosește aceleași procedee. A primit imediat fondurile și avizele necesare, pentru a intra în fazele care perced producția lui. Am pierdut probabil un ”tren” istoric – acela de a se fi inventat și produs în România, leacul-minune al pandemiei.

Soluția propusă de cei de la OncoGen, specializați în cercetări asupra cancerului a fost ca, spre deosebire de majoritatea vaccinurilor testate și omologate în prezent împotriva COVID-19, produsul lor să vizeze în mod specific stimularea unui răspuns imun mediat de celule limfocite T, împotriva SARS-COV. Ideea vaccinului de la OncoGen venise din cercetările lor anterioare, privind imunoterapia împotriva cancerului: au indus prin celule folosite în vaccinări terapeutice pentru pacienții cu cancer, secvența genetică a virusului pandemic.

Acestea creează și activează în organism un răspuns imunologic puternic și de durată împotriva virsului SARS-CoV-2. Sistemul imunitar capătă posibilitatea să recunoască virusul și să-l distrugă, pe termen lung – ceea ce vaccinurile omologate și care se administrează în prezent nu o fac.

În încercarea de a face ceva cu descoperirea lui, Virgil Păunescu s-a adresat Insitutului Cantacuzino. Militarii l-au luat în serios. În iunie 2020 s-a semnat un protocol între OncoGen și Institut, cu sprijinul căruia ultimele detalii ale vaccinului au fost puse la punct: e sub forma unui spray nazal, nu necesită temperaturi scăzute, rămîne stabil timp îndelungat la temperatura camerei, ceea ce e un avantaj net, în faţa altor vaccinuri. Mai rămînea de obținut aprobarea ca vaccinul să intre în fazele de testare și apoi de avizare. După care, ar fi început producția. Suma necesară pentru a trece de testările clinice și a-l introduce apoi în producția de serie, ar fi fost de 5 milioane de euro. Bani care n-au fost alocați pentru acest proiect comun al OncoGen și al Institutului Cantacuzino. Nimeni nu i-a mai deschis ușa lui Virgil Păunescu, la niciun minister și la nicio comisie de specialitate. Nimeni, dar absolut nimeni, n-a mai vrut să audă de el.

Germania tace și face, punând în practică descoperirea de la OncoGen

Abia în urmă cu aproape două luni, în noiembrie, cînd s-a aflat că ne vor veni vaccinuri de la UE, Virgil Păunescu a reușit să ”iasă” în presă, după ce am publicat, la rîndul meu, un articol la  Mediafax, despre ignorarea descoperirii sale. A declarat atunci: ”noi am spus încă din ianuarie că am putea avea vaccinul şi am primit o căruţă de înjurături, că nu se poate termina un vaccin într-un an”.

Virgil Păunescu a spus că cercetările s-au împotmolit pentru că guvernul lui Iohannis a  ignorat total acest proiect. ”Am fi avut nevoie de 2 milioane de euro pentru faza 1 şi de încă 3 milioane de euro pentru a trece de faza a doua, a testării clinice. Noi am făcut tot ce a depins de noi, dar nu am fost ajutaţi. Am primit, ca urmare a unei competiţii pe cercetare, de la Ministerul Educaţiei, singurul care a înţeles ceva, 720.000 de euro, întinşi pe 2 ani de zile: 250.000 de euro anul acesta, şi restul anul viitor. Cu aceşti bani putem face foarte puţin, într-un asemenea proiect. Putem face doar nişte cercetări care sînt relevante pentru vaccin, dar nu sînt utile. Adică eu pot să trag nişte concluzii din aceste cercetări, dar nu mă pot prezenta cu ele în faţa Agenţiei Medicamentului”, a mai declarat Păunescu.

Așa stăteau lucrurile, la momentul în care desoperirea de la OncoGen era exploatată, prin cercetări extinse, la Universitatea din Tübingen.

Articolul din presa medicală germană anunță că ”testarea clinică a unui vaccin dezvoltat intern împotriva SARS-CoV-2 începe în aceste zile, la Spitalul Universitar din Tübingen. Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor testate în prezent împotriva bolii COVID-19, vaccinul CoVAC1, proiectat de Departamentul de Imunologie (Director Prof. Hans-Georg R Bäumenee) de la Universitatea din Tübingen, vizează în mod specific stimularea unui răspuns imun mediat împotriva SARS-COV-2”.

La noi, cercetările doctorului Păunescu și ale echipei lui au fost total ignorate, ba chiar luate în derîdere. În Germania, studiul aplicat al descoperirii sale a fost finanțat de Ministerul Științei, Cercetării și Artelor din Baden-Württemberg și forul ”responsabil pentru aprobarea studiilor clinice a dat undă verde, pentru începerea studiului de vaccinare, pe 25 noiembrie 2020. Comitetul de etică și-a dat, de asemenea, aprobarea obligatorie”. La noi, la Ministerul Sănătății nimeni nu i-a deschis nicio ușă. ”Specialiștii” din guvernul lui Iohannis erau prinși, toți, exclusiv în elaborarea restricțiilor impuse de pandemie.

Detaliile asupra acestui vaccin, atîtea cîte au fost date în presa germană arată că el este același cu vaccinul OncoGen, cu excepția unei tehnologii mult mai avansate care a fost utilizată pentru a aplica în practică ideea cercetătorilor timișoreni – rezultat al finanțării de care s-a bucurat Universitatea din Tübingen. Acest fapt mi l-a confirmat doctorul Păunescu, căruia i-am trimis articolul din presa medicală din Germania. Diferența între ele e că acolo vaccinul se testează și, probabil, se va și produce.

Produsul OncoGen asigură imunitate la virus timp de 17 ani

L-am rugat pe Virgil Păunescu să sintetizeze întreaga poveste – de la început, pînă la acest sfîrșit – așa cum o vede el. Era trist, dar într-un fel și ușurat că i se dă, în sfîrșit dreptate și că descoperirea de la OncoGen funcționează. Faptul demonstrează că guvernul lui Iohannis a ratat poate cea mai mare șansă a României în 2020.

”În jurul datei de 20 ianuarie 2020, colectivul OncoGen a finalizat designul unui vaccin împotriva SARS-CoV-2 bazat pe dezvoltarea imunității celulare, respectiv limfocite T Citotoxice, adaptînd o tehnologie avansată în tratamentul cancerului. Premisele acestei tehnologii erau:

  • imunitatea bazată pe anticorpi este de scurta durată, 
  • imunitatea prin limfocite T -citotoxice durează cel puțin 17 ani
  • pandemia nu poate fi oprită cu vaccinuri cu efecte de scurta durată.
  • calea de administrare cea mai bună este cea intranazală (confirmată mai apoi si de alte colective de cercetare din străinătate)

Aceste date ne erau cunoscute din studiile realizate la pacienții care au trecut și s-au vindecat de SARS-CoV-1 (varianta anterioară a virsusului – n.n,). Tehnologia propusă de colectivul OncoGen se baza pe identificarea doar a acelor peptide SARS-CoV-2 (regiunea S) care, administrate la om, stimulează specific și cu mare precizie doar limfocitele T citotoxice anti-SARS-CoV-2 la om (vaccinare regional personalizată). Începînd cu luna iunie-iulie, în literatura de specialitate au început să apară articole care confirmau că premisele de la care am pornit noi în dezvoltarea vaccinului românesc sînt corecte.

Pe data de 8 Februarie 2020, OncoGen a publicat această tehnologie. Ceea ce a urmat a fost indiferență, însoțită de amenințări și anchete din partea autorităților române cărora le-am cerut sprijin pentru realizarea acestui tip de vaccin.

În momentul de față, un colectiv de la Tübingen, finanțat de autoritățile germane, se află în studii clinice, folosind principiile propuse de OncoGen în luna ianuarie –februarie”. 

Va plăti cineva pentru acest ”tren” istoric pierdut? Mă îndoiesc.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Sursa: Alephnews.ro