marți 24 ianuarie 4:27 PM

       Abonare la google news

LIVE UPDATE. 335 zile de invazie. Peskov: Livrările de tancuri germane nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor cu Berlinul


  • Polonia este mai mult decât hotărâtă” să trimită tancuri de luptă occidentale în Ucraina, indiferent dacă alte țări se vor alătura sau nu acestui proiect.
  • Zbigniew Rau fusese întrebat dacă Polonia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și dacă există alte state din UE” care să se alăture Poloniei.
  • El a declarat luni că rămâne de stabilit” dacă și alte țări se vor alătura Poloniei pentru a trimite tancuri de luptă occidentale în Ucraina.

ORA 16:00

Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate, potrivit Le Point.


Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Polonia a anunţat că intenţionează să-şi trimită tancurile de fabricaţie germană în Ucraina, dar Berlinul nu a spus că va face la fel.

Moscova a criticat în mod repetat livrările de arme occidentale către Ucraina ca o escaladare a războiului.

ORA 15.00

O alertă de raid aerian a fost declarată în toată Ucraina.

BBC relatează că un grup de monitorizare care acoperă Belarus a raportat decolarea unui avion de vânătoare în Belarus, care se învecinează cu Ucraina la nord.

ORA 14.00

Germania se va ocupa urgent de cererea de tancuri a Poloniei

Berlinul va examina și va lua o decizie cu privire la cererea Poloniei de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina cu urgența necesară, a confirmat un purtător de cuvânt.

Marți, un reprezentant al guvernului german a declarat jurnaliștilor: „Vom trata cererea cu urgența necesară”, relatează Agenția France Presse.

Conform normelor germane privind controlul armelor de război, țările care folosesc armament fabricat în Germania trebuie să ceară permisiunea Berlinului dacă doresc să transfere echipamentul militar către o terță parte.

ORA 13.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este încrezător că alianța va găsi o soluție în curând, a declarat acesta după ce s-a întâlnit marți cu ministrul german al apărării. În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm Ucrainei sisteme mai grele și mai avansate și trebuie să o facem mai repede”, a declarat Stoltenberg.

ORA 12.00

Alți doi viceminiștri demisionează în plin scandal de corupție în guvernul ucrainean

Doi viceminiștri au demisionat marți din Ministerul ucrainean al Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor, pe fondul unei ieșiri mai largi a înalților funcționari din guvern, care a fost implicat într-un scandal de corupție după demiterea deputatului pentru infrastructură Vasyl Lozinskyi.

Reuters relatează că Viaceslav Negoda și Ivan Lukerya au confirmat amândoi aceste mutări pe paginile lor de Facebook. Până în prezent, astăzi, consilierul prezidențial Kyrylo Tymoshenko și ministrul adjunct al apărării Vyacheslav Shapovalov au demisionat, iar un adjunct din cadrul biroului procurorului general a fost demis.

ORA 11.00

Cinci guvernatori regionali au fost demiși în Ucraina – rapoarte

Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne relatează pe Telegram că șefii administrației din cinci dintre regiunile Ucrainei au fost demiși, numind Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumîi și Herson ca fiind regiunile afectate.

ORA 10.00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Donețkului, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a postat pe Telegram o serie de imagini care, potrivit lui, arată pagubele din Kostyantynivka în urma unui atac rusesc.

ORA 09.00

Liderul belarus, Alexander Lukașenko, a declarat marți că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu țara sa, a relatat agenția de presă de stat Belta.

Reuters relatează că Lukașenko a fost citat că ar fi dezvăluit presupusa ofertă la o reuniune a oficialilor guvernamentali și a forțelor de ordine, la care a acuzat, de asemenea, Occidentul că înarmează militanți din Ucraina care ar putea destabiliza situația din Belarus.

ORA 08.00

Decizia finală dacă Germania va trimite tancuri Leopard în Ucraina sau va permite altor țări să facă acest lucru va fi luată la cancelaria de la Berlin, a declarat marți un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.

ORA 07.00

Forțele rusești au bombardat 9 comunități din regiunea Sumy: Bilopolska, Seredino-Budska, Znob-Novgorodska, Yunakivska, Putivlska, Krasnopilska, Myropilska, Vorozhbyanska și Esmanska. O clădire de apartamente a fost avariată în Vorozhbyanska.

În comunitatea Esmanska, o femeie a fost ucisă, alți trei membri ai familiei au fost răniți, – a raportat șeful administrației regionale

ORA 06.00

Generalul-colonel Serghei Kuzovlev a devenit noul comandant al Districtului Militar Sudic al Rusiei, iar generalul-locotenent Evgeniy Nikiforov a devenit noul comandant al Districtului Militar de Vest.

ORA 05.00

Zelenski semnalează mai multe schimbări în combaterea corupției

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că se efectuează schimbări de personal la nivel superior și inferior, în urma celor mai importante acuzații de corupție de la invazia Rusiei, care amenință să diminueze entuziasmul occidental față de guvernul de la Kiev, relatează Reuters.

Rapoartele privind un nou scandal în Ucraina, care are o lungă istorie de guvernare șubredă, vin în contextul în care țările europene se ceartă în legătură cu oferirea la Kiev a tancurilor Leopard 2 de fabricație germană – calul de bătaie al armatelor din întreaga Europă, de care Ucraina spune că are nevoie pentru a străpunge liniile rusești și pentru a recuceri teritoriul.

ORA 04.00

18 persoane rănite în urma atacului cu rachete de la sfârșitul săptămânii trecute asupra unei clădiri înalte din Dnipro rămân în spital, inclusiv un copil.

ORA 03.00

Cel mai înalt oficial instalat de Moscova în părțile ocupate de Rusia în regiunea Donețk din estul Ucrainei a declarat duminică seara târziu că a vizitat orașul Soledar, pe care Rusia susține că l-a capturat la începutul acestei luni. Denis Pușilin a publicat o scurtă înregistrare video pe aplicația de mesagerie Telegram care îl arată conducând și mergând printre zone dezolante și clădiri distruse.

ORA 02.00

Dmitro Zhyvytskyi, guvernatorul orașului Sumîi din nord-estul Ucrainei, a declarat că o clădire de apartamente și infrastructura feroviară au fost lovite de focul rusesc în Vorozhba. Nu au existat detalii despre victime.

ORA 01.00

Agenția de știri de stat rusă Tass relatează că forțele ruse susțin că au distrus un mare depozit de muniție ucrainean în regiunea Herson.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Polonia este mai mult decât hotărâtă” să trimită tancuri de luptă occidentale în Ucraina, indiferent dacă alte țări se vor alătura sau nu acestui proiect, a declarat luni seară la Bruxelles ministrul polonez de externe.

Cu siguranță, vom trimite aceste tancuri”, a declarat Zbigniew Rau jurnaliștilor după o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană.

Rau fusese întrebat dacă Polonia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și dacă există alte state din UE” care să se alăture Poloniei. Ministrul de externe a declarat că indiferent de deciziile altor țări, suntem mai mult decât hotărâți, așa cum am promis părții ucrainene, să trimitem tancurile”.

Acest lucru părea să contrazică o declarație făcută mai devreme luni de premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care a spus că o condiție” pentru Polonia era adunarea unei mici coaliții” de state dispuse să trimită tancuri de luptă în Ucraina, scrie CNN.

Rau a declarat luni că rămâne de stabilit” dacă și alte țări se vor alătura Poloniei pentru a trimite tancuri de luptă occidentale în Ucraina și că există negocieri în curs de desfășurare”.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Alephnews.ro