LIVE UPDATE. 332 zile de invazie. „Indecizia ucide tot mai mulți dintre oamenii noștri", spune consilierul Zelenski despre întârzierile tancurilor - Știrile.eu

sâmbătă 21 ianuarie 2023 3:40 PM

LIVE UPDATE. 332 zile de invazie. „Indecizia ucide tot mai mulți dintre oamenii noștri”, spune consilierul Zelenski despre întârzierile tancurilor


  • Președintele american Joe Biden a răspuns la o întrebare strigată dacă susține trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina.
  • În ultimele zile, oficialii germani au indicat că nu vor trimite tancurile lor Leopard în Ucraina.
  • Miniștrii apărării din SUA și Germania au negat orice legătură” între potențiala trimitere de către SUA a tancurilor M1 Abrams.

ORA 16.00

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că va comanda un inventar de tancuri Leopard 2, în timp ce țara sa se confruntă cu critici din ce în ce mai mari pentru că nu a luat o decizie privind trimiterea vehiculelor de luptă la Kiev.

Pistorius – aflat la doar o zi de la preluarea mandatului – a vorbit vineri la baza aeriană Ramstein și a declarat că a ordonat Ministerului Apărării să efectueze un audit al tancurilor Leopard de diferite tipuri, atât în rândurile noastre, cât și în industrie, și vom analiza în special chestiunea compatibilității sistemelor, de asemenea cu cele ale partenerilor noștri, disponibilitatea și numărul de unități.”

ORA 15.00

Locuitorii din Kiev au reacționat cu consternare la reticența Germaniei de a se angaja să trimită formidabilele sale tancuri Leopard 2 în Ucraina, înaintea unei posibile ofensive rusești de primăvară.

Aceștia s-au exprimat în urma unei întâlniri la nivel înalt de vineri a susținătorilor militari ai Kievului la baza aeriană Ramstein din Germania, care s-a încheiat într-un impas în ceea ce privește furnizarea de tancuri către Ucraina.


Oamenii din capitala ucraineană au declarat pentru CNN ce părere au despre sprijinul occidental pentru războiul împotriva Rusiei. Ei bine, mulțumiri mari pentru unitățile de artilerie autopropulsate și obuziere. Este o bună armă de descurajare și avem mare nevoie de ea”, a declarat un artilerist antiaerian ucrainean cunoscut sub numele de Sargent”.

ORA 14.00

Kremlinul a declarat că furnizarea de tancuri suplimentare Kievului nu ar schimba fundamental nimic”. Relația Rusiei cu SUA se află în cel mai scăzut punct din punct de vedere istoric”, a declarat, de asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără nicio speranță” de îmbunătățire a relațiilor bilaterale în viitorul previzibil”.

ORA 13.00

Indecizia ucide tot mai mulți dintre oamenii noștri”, spune consilierul Zelenski despre întârzierile tancurilor

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că precauția și lentoarea cu care se iau deciziile privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina costă vieți.

Mykhailo Podolyak a transmis sâmbătă pe Twitter frustrarea sa față de indecizia globală” privind furnizarea de arme către Ucraina.

El a spus: Veți ajuta oricum Ucraina cu armele necesare și vă veți da seama că nu există altă opțiune pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea [Rusiei]. Dar indecizia de astăzi omoară mai mulți dintre oamenii noștri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni. Gândiți mai repede”.

ORA 12.00

Țările baltice pledează pentru ca Germania să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina

Letonia a cerut Germaniei să trimită acum” tancurile Leopard 2 în Ucraina, după ce a fost percepută ca fiind trasă pe sfoară de guvernul de la Berlin.

Ministrul leton de externe, Edgars Rinkēvičs, a scris pe Twitter: Noi, miniștrii de externe [Letonia, Estonia și Lituania], solicităm Germaniei să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei. Acest lucru este necesar pentru a opri agresiunea rusă, a ajuta Ucraina și a restabili rapid pacea în Europa. Germania, în calitate de principală putere europeană, are o responsabilitate specială în această privință.”

Același tweet a fost postat și de omologii săi din Estonia și Lituania. Statele baltice se învecinează cu Rusia și se tem că, dacă Rusia va avea succes în Ucraina, și-ar putea îndrepta atenția către cele trei țări care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică.

ORA 11.00

Numărul victimelor rusești ar fi ajuns la 188.000 de victime de la invazia lor în Ucraina, potrivit estimărilor SUA, potrivit unor rapoarte.

Cifra ar fi fost dezvăluită ziarului The Sun la un summit din Germania, menit să încurajeze sprijinul pentru Ucraina. Reporterii au atribuit cifrele unor surse din domeniul apărării”, după ce generalul american Mark Milley a declarat că Rusia a suferit un număr enorm de victime… semnificativ mult peste 100.000″.

Se crede că acestea includ atât forțele rusești, cât și grupul de mercenari Wagner care lucrează pentru Rusia.

ORA 10.00

Ambele tabere concentrează forțe semnificative” în Zaporojie, afirmă Marea Britanie

Războiul din Ucraina se află într-o stare de impas, potrivit Ministerului britanic al Apărării. În actualizarea sa zilnică de informații, acesta a declarat că există posibilitatea unor avansuri rusești în jurul orașului Bakhmut din regiunea Donbas, care este puternic contestat, dar în rest există puține mișcări.

Forțele ruse și wagneriene s-au consolidat în orașul Soledar după ce l-au capturat la începutul acestei săptămâni. Mai la sud, în Zaporojie, ambele părți au masat forțe semnificative”, având loc schimburi de artilerie și încăierări, dar au evitat orice efort ofensiv pe scară largă.

ORA 09.00

Un fost membru al US Navy Seal a fost ucis în această săptămână în Ucraina, au anunțat vineri oficiali americani. Aceștia au precizat că acesta nu lupta în calitate oficială. Daniel W Swift, care era subofițer de clasa I, a fost rănit la Dnipro și a murit miercuri din cauza rănilor suferite.

Nu au fost disponibile alte detalii, inclusiv dacă trupul lui Swift a fost scos din Ucraina. Marina a declarat că acesta a dezertat de la postul său din San Diego, California, în martie 2019. Nu putem specula cu privire la motivul pentru care fostul marinar se afla în Ucraina”, a declarat marina.

ORA 08.00

Rusia a afirmat că a capturat un sat din estul Ucrainei, ca parte a intensei sale împingeri, care durează de luni de zile, spre orașul Bakhmut, relatează Associated Press.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că satul Klishchiivka, care se află la 9 km sud de Bakhmut, a fost eliberat”. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent, iar oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu imediat cu privire la această afirmație.

ORA 07.00

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a calificat reuniunea de la Ramstein drept grozavă”, în ciuda faptului că aliații occidentali nu au fost de acord să aprovizioneze Ucraina cu tancuri de luptă principale Leopard.

Calificând-o drept o mare întâlnire a prietenilor”, Reznikov și-a exprimat pe Twitter încrederea că armata ucraineană va primi mai multe arme și muniție”. Vom învinge. Răul va fi învins”.

ORA 06.00

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, numit recent, a anunțat vineri un pachet de ajutor militar de 1,08 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pistorius a făcut acest anunț în marja reuniunii grupului de contact pentru Ucraina de la baza aeriană Ramstein din Germania, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării. Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii despre ce va include pachetul de ajutor.

ORA 05.00

Olanda va trimite Ucrainei două lansatoare și rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat vineri Ministerul Apărării din această țară într-un comunicat.

Aceasta survine după ce premierul olandez Mark Rutte a anunțat planurile țării de a se alătura SUA și Germaniei pentru a trimite sistemul Patriot în Ucraina în cadrul unei întâlniri cu președintele american Joe Biden, marți.

ORA 04.00

Ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, afirmă că Ucraina plătește cu sânge pentru ezitarea Occidentului în ceea ce privește furnizarea de tancuri de luptă principale Leopard 2.

Sângele ucrainean este vărsat pe bune. Acesta este prețul ezitării privind livrările de Leopard”, a scris vineri Rau pe Twitter. Avem nevoie de acțiune, acum”.

ORA 03.00

Un fost membru al US Navy SEAL, care a dezertat din armată în urmă cu aproape patru ani, a fost ucis luptând în Ucraina, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Daniel W. Swift, care era operator de război special clasa I, a fost ucis miercuri în Ucraina, a precizat Marina într-un comunicat. Swift a dezertat din armată la 11 martie 2019. Declarația nu a oferit detalii despre modul în care Swift s-a trezit implicat în luptă.

ORA 02.00

Lindsey Graham, Richard Blumenthal și Sheldon Whitehouse s-au întâlnit vineri cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți oficiali guvernamentali din Ucraina, potrivit biroului lui Graham.

Toți trei, un republican și doi democrați, împărtășim același obiectiv – ca Ucraina să îi alunge pe ruși din Ucraina. Pentru a atinge acest obiectiv, armata ucraineană are nevoie de tancuri. M-am săturat de spectacolul de s*** în jurul cine va trimite tancuri și când le va trimite. Putin încearcă să rescrie harta Europei prin forța armelor. Ordinea mondială este în joc”, a declarat Graham la o întâlnire cu presa, potrivit unui comunicat.

ORA 01.00

Departamentul american al Trezoreriei va desemna organizația de mercenari ruși Wagner Group drept organizație criminală transnațională”, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. De asemenea, Trezoreria va impune săptămâna viitoare noi sancțiuni împotriva grupului și a aliaților săi la nivel mondial, a precizat Casa Albă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele american Joe Biden a răspuns la o întrebare strigată dacă susține trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, afirmând că țara va primi tot ajutorul” de care are nevoie pentru a lupta împotriva trupelor rusești.

La plecarea de la un eveniment de la Casa Albă, Biden a spus: Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, când un reporter l-a întrebat dacă susține obiectivul Poloniei de a trimite tancurile de fabricație germană în Ucraina.

În ultimele zile, oficialii germani au indicat că nu vor trimite tancurile lor Leopard în Ucraina – și nici nu vor permite oricărei alte țări care are în inventar tancurile de fabricație germană să facă acest lucru – decât dacă SUA acceptă, de asemenea, să trimită tancurile sale M1 Abrams la Kiev, lucru pe care Pentagonul a declarat de luni de zile că nu intenționează să îl facă, având în vedere costurile logistice de întreținere a acestora.

Ne-au pus la butoi”, a declarat joi un oficial de rang înalt al administrației Biden pentru CNN, adăugând că germanii cer tancuri pentru tancuri și nu se dau în lături de la a lua în considerare orice alte oferte pe care SUA le-a făcut pentru a stimula Berlinul să trimită Leopard.

Însă vineri, miniștrii apărării din SUA și Germania au negat orice legătură” între potențiala trimitere de către SUA a tancurilor M1 Abrams și trimiterea sau permiterea de către Germania a transferului de tancuri Leopard către Ucraina.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Alephnews.ro