Laurenţiu Cazan, implicat în represiunile de la mitingul din 10 august, va fi retras de la IJJ Prahova - Știrile.eu

luni 4 ianuarie 2021 12:01 PM

Laurenţiu Cazan, implicat în represiunile de la mitingul din 10 august, va fi retras de la IJJ PrahovaLaurenţiu Cazan nu a rezistat prea mult la IJJ Prahova după criticile aduse de Rareş Bogdan. „Am avut o discuţie cu domnul Bode, pentru că a apărut şi în spaţiul public, şi colegi din USR PLUS au ridicat întrebări. Am avut o discuţie cu domnul Bode şi am fost de acord amândoi că în urma a ceea ce s-a întâmplat de 10 august domnul Cazan nu ar mai trebui să aibă responsabilităţi la comandă operativă, pentru că modul în care s-a acţionat atunci ridică probleme chiar şi de etică profesională”, a declarat, pentru MEDIAFAX, copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş.

El anunţă că Laurenţiu Cazan va primi responsabilităţi administrative. „Am înţeles că domnul Bode va lua măsuri pentru ca domnul Cazan să nu mai aibă responsabilităţi operative, ci doar administrative, deci să nu mai aibă sub comandă oameni ca să avem surprize de genul celor de pe 10 august. Foarte probabil va fi retras de la Prahova şi va avea alte responsabilităţi administrative. E greu să mai ai încredere în felul în care a acţionat un astfel de om. Domnul ministru Bode a fost de acord cu mine că trebuie găsită o formulă prin care domnul Cazan să nu mai aibă sub comandă oameni cu acţiune operativă”, conchide Cioloş.

MAI a precizat că Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor la mitingul din 10 august, a fost numit la conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova „pentru a asigura continuitatea”.

„Privind împuternicirea locotenent-colonelului Laurenţiu Cazan la IJJ Prahova, facem următoarele precizări: Decizia a fost luată pentru a asigura continuitatea conducerii acestei unităţi, ca urmare a trecerii în rezervă a fostului comandant, în baza art. 85, alin 1, lit.b din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare”, menţiona MAI.

Europarlamentarul Rares Bogdan a criticat dur numirea lui Laurentiu Cazan, ofiterul care a coordonat interventia brutala a jandarmilor la protestul din Piata Victoriei, din 10 august, in functia de inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Prahova (IJJ Prahova).

Dosarul 10 august, redeschis de şefa DIICOT. Se reia ancheta faţă de şefii Jandarmeriei
Politicianul spune ca aceasta promovare s-a produs pe fondul unui vid creat la nivelul MAI, ca urmare a schimbarii ministrului de Interne. Marcel Vela a fost inlocuit la sefia ministerului cu Lucian Bode.

„Structurile defecte ale MAI, care nu au inteles ca trebuie sa fie in slujba cetateanului si nu a unor grupuri de interese au a unor persoane care au coordonat opresiunea ingrozitoare impotriva oamenilor cinstiti, corecti, care au iesit pentru a stopa abuzurile din Romania pe 10 august, au profitat de acest vid, intre plecarea unui ministru si venirea unui alt ministru si au incecat sa faca o chestiune extrem de grava. Este un atentat la tot ce inseamna o Romania democrata si Europeana”, a spus Rares Bogdan, la postul B1 TV.

Laurenţiu Cazan a fost detaşat la IJJ Prahova şi împuternicit pe o perioadă de 6 luni „pe o funcţie echivalentă cu cea deţinută în cadul Jandarmeriei Bucureşti”.

Ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Române privind această împuternicire a fost semnat în data de 21.12.2020.

Laurenţiu Cazan a fost coordonatorul intervenţiei jandarmilor din Piaţa Victoriei la mitingul din 10 august, când au avut loc incidente violente.

Sursa: Romaniatv.net