Kosovo și Serbia ajung la un acord susținut de UE după negocieri de 12 ore - Știrile.eu

duminică 19 martie 2023 2:33 AM

Kosovo și Serbia ajung la un acord susținut de UE după negocieri de 12 ore


După 12 ore de negocieri, Kosovo și Serbia au convenit să pună în aplicare un acord susținut de Uniunea Europeană pentru normalizarea relațiilor bilaterale, a declarat sâmbătă seara târziu înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, care a descris negocierile ca fiind dificile, scrie Rador.

„Kosovo și Serbia au convenit asupra anexei de punere în aplicare a acordului privind calea spre normalizare a relațiilor dintre ele”, a declarat el reporterilor după ce s-a întâlnit cu liderii celor două țări în orașul Ohrid din Macedonia de Nord. Josep Borrell a abordat, de asemenea, o propunere de asociere a municipalităților sârbe din Kosovo, care ar oferi o mai mare autonomie municipalităților majoritar sârbe, un subiect îndelung disputat.

„Kosovo a fost de acord să lanseze imediat – și când spun imediat, mă refer la imediat – negocieri facilitate de Uniunea Europeană privind stabilirea unui aranjament specific și a unor garanții pentru a asigura un nivel adecvat de autogestiune pentru comunitățile sârbe din Kosovo”, a mai spus Josep Borrell.Stiripesurse.ro