Interesant – Când a ordonat Joe Biden doborârea balonului chinezesc: 'Vreau să îi felicit pe piloţii care au făcut-o' - Știrile.eu

sâmbătă 4 februarie 2023 11:43 PM

Interesant – Când a ordonat Joe Biden doborârea balonului chinezesc: ‘Vreau să îi felicit pe piloţii care au făcut-o’


Preşedintele american, Joe Biden, i-a felicitat sâmbătă pe piloţii care au doborât „cu succes” balonul chinez care survola Statele Unite de câteva zile, notează AFP, informează Agerpres.

„Am ordonat Pentagonului miercuri să-l doboare cât mai curând posibil (…) Vreau să îi felicit pe piloţii care au făcut-o”, le-a declarat jurnaliştilor liderul de la Casa Albă.

Poziția Pentagonului

Un avion de vânătoare a doborât balonul chinez care zbura deasupra Statelor Unite de câteva zile şi a cărui prezenţă constituia o „încălcare inacceptabilă” a suveranităţii americane, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. „În această după-amiază, la ordinul preşedintelui (Joe) Biden, un avion de vânătoare american (…) a doborât cu succes un balon spion la mare altitudine, care aparţinea Republicii Populare Chineze, în spaţiul aerian deasupra coastei Carolinei de Sud”, a indicat Lloyd Austin într-un comunicat (poziția Pentagonului, integral aici). Joe Biden va „face întotdeauna o prioritate din siguranţa americanilor răspunzând eficient la o încălcare inacceptabilă a suveranităţii noastre”, a adăugat el.


Context

Pentagonul anunţase vineri că a detectat un aerostat mare deasupra Statelor Unite şi a asigurat că nu are îndoieli cu privire la provenienţa chineză şi la utilizarea lui în scopuri de spionaj. Autorităţile chineze, care s-au referit la o intruziune „involuntară”, şi-au exprimat „regretele”. În urma acestui incident ce face vâlvă în Statele Unite, secretarul de stat american, Antony Blinken, a amânat o rară vizită planificată la Beijing, destinată să relaxeze tensiunile cu rivalul chinez.

 

Stiripesurse.ro