marți 24 ianuarie 2:44 PM

       Abonare la google news

Iarnă extremă în Coreea de Nord. Milioane de oameni fără electricitate și hrană ar putea să moară în case de foame și frig


Coreea de Nord este lovită de un val puternic de frig în aceste zile, iar temperaturile extreme înregistrate în unele zone din nordul țării provoacă îngrijorări cu privire la situația unui număr mare de nord-coreeni care nu au electricitate, încălzire sau hrană, relatează BBC.


Autoritățile de la Phenian au avertizat că urmează un episod de vreme extremă în țară, în condițiile în care un val de aer rece lovește o mare parte din Asia de Est. Temperaturile vor ajunge, cel mai probabil, la minus 30 de grade Celsius în zona de nord a țării, aceasta fiind și cea mai săracă parte a Coreei de Nord.

Coreea de Sud și China au emis, de asemenea, avertizări de vreme extrem de rece, iar Japonia se așteaptă la cele mai mici temperaturi din ultimul deceniu, în această săptămână.

Deși Coreea de Nord a fost afectată de vreme extremă la fel de mult ca alte țări ale lumii, este puțin cunoscut care a fost efectul acesteia față de populație, în condițiile în care țara este una dintre cele mai închise și mai secretoase de pe glob.

Ryanggang și jumătățile de nord și sud ale Hamgyong, cele mai sărace provincii ale Coreei de Nord sunt cele mai vulnerabile față de șocurile climatice. Foarte puține locuri în afara capitalei Phenian au curent electric, iar oamenii ard lemne și plane uscate în case pentru a se încălzi în timpul iernii.

De asemenea, mulți nord-coreeni își acoperă ușile și ferestrele cu fâșii de plastic pentru a conserva căldura și a-și izola casele.

Radio Asia Liberă a relatat, în decembrie, că un număr mare de oameni din Coreea de Nord au dispărut la sfârșitul anului trecut după un alt episod similar de frig extrem – despre mulți se crede că au murit de foame sau de frig – în condițiile în care temperaturile au coborât sub limita înghețului, iar alimentele au devenit o raritate.

Lipsa de securitate alimentară din Coreea de Nord este, probabil, în cel mai accentuat punct al său de la foametea din anii 1990, conform lui Lucas Rengifo-Keller, analist de cercetare la Institutul Peterson pentru Economie Internațională de in SUA.

În 2019, Coreea de Nord a trecut prin cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, asta după ce ONU anunțase că 10 milioane de nord-coreeni au „nevoie urgentă de ajutor alimentar”. Conform datelor ONU, mulți dintre ei supraviețuiau cu doar 300g de hrană pe zi în acel an.

În 2020, Coreea de Nord a fost lovită de cinci taifunuri majore, aceste fenomene extreme provocând avarii structurale la clădiri, drumuri, fabrici și sisteme de alimentare cu apă. Mii de nord-coreeni au fost strămutați ca urmare a dezastrelor.

Editor : Adrian Dumitru


Digi24.ro