Guvernul a amânat cu 12 luni introducerea TVA-ului de 5% pentru credite imobiliare de până la 140.0000 de euro - Știrile.eu

sâmbătă 2 ianuarie 2021 1:32 PM

Guvernul a amânat cu 12 luni introducerea TVA-ului de 5% pentru credite imobiliare de până la 140.0000 de euroGuvernul a amânat cu 12 luni introducerea TVA-ului de 5% pentru credite imobiliare de până la 140.0000 de euro Sursa Foto: Profimedia

  • Guvernul a amânat, pentru 1 ianuarie 2022, introducerea TVA-ului de 5% pentru credite imobiliare până în 140.000 de euro.
  • Oamenii sunt tentați să se împrumute la maxim și asta este un risc.
  • Specialiștii spun că gradul de îndatorare poate crește.

Guvernul a amânat pentru 1 ianuarie 2022 introducerea TVA-ului de 5% pentru creditele imobiliare în valoare de maxim 140.000 de euro.

Această decizie a fost luată pe fondul impactului negativ pe care această măsură o poate avea. Iar gradul de îndatorare al populației ar putea crește.

Irina Chițu, analist financiar, îți explică: „Da, avem un potențial risc de supra-îndatorare a populației. Pentru că acum costurile la credite sunt mici față de anii precedenți. Poți obține un credit mai mare cu același venit și îți va permite acum și programul Noua Casă care a fost aprobat în Septembrie.

În 30 de ani pentru care se ia deobicei un credit ipotecar, dobânzile variabile care sunt în acest program noua casă pot să crească semnificativ pentru că nu avem dobânzi fixe. Să zicem că acum avem un grad de îndatorare maxim de 40-45%.

Oamenii sunt tentați să se ducă spre maximul care le permite gradul de îndatorare, să se împrumute maxim cât pot.

Creditele sunt mai scumpe decât cele din vest pentru că creditele din vest sunt acordate în euro.

La lei ține cont normal, dobânzile țin cont de și de inflația de la noi din țară. Iar dacă dobând va crește chiar și cu 2-3 puncte procentuale acel grad de îndatorare se poate duce chiar și spre 60%”.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Sursa: Alephnews.ro