Fostul premier al Israelului, dezvăluiri din negocierile cu Putin: 'Îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski?' - Știrile.eu

sâmbătă 4 februarie 2023 11:27 PM

Fostul premier al Israelului, dezvăluiri din negocierile cu Putin: ‘Îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski?’


Fostul premier israelian Naftali Bennett spune că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat, în primele zile ale războiului, când a zburat în Rusia în cadrul unui efort de mediere, că nu îl va ucide pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Mi-a făcut două mari concesii”, spune Bennett despre întâlnirea sa cu Putin la Moscova, la 5 martie 2022. „Știam că Zelenski era amenințat, într-un buncăr… L-am întrebat [pe Putin]: „Intenționați să îl ucideți pe Zelenski?” El a spus: „Nu îl voi ucide pe Zelenski””, spune Bennett în interviul realizat cu jurnalistul Hanoch Daum și publicat pe canalul de Youtube al lui Bennett.

„Trebuie să înțeleg, îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski?”. își amintește Bennett că l-a întrebat pe Putin. „El a spus: „Nu îl voi ucide pe Zelenski”.

Zelenski: „Ești sigur?”

Bennett spune că l-a sunat pe Zelenski imediat după întâlnire și i-a spus: „Tocmai am ieșit de la o întâlnire, nu te va ucide. El m-a întrebat: „Ești sigur?”. I-am spus sută la sută. Nu te va ucide”.


„Două ore mai târziu, Zelenski s-a dus în biroul său și a făcut un selfie în birou, [în care președintele ucrainean a spus:] „Nu mi-e frică” și tot așa.”

Bennett spune că Putin a fost de acord, de asemenea, să nu facă presiuni pentru dezarmarea Ucrainei, iar Zelenski a renunțat în același weekend la presiunile sale pentru aderarea la NATO.

„Tot ceea ce am făcut [în efortul de mediere] a fost coordonat cu SUA”, adaugă Bennett.

Interviul integral (cu subtitrare în limba engleză) poate fi urmărit mai jos.

Stiripesurse.ro