luni 23 ianuarie 10:29 PM

       Abonare la google news

Exporturile de gaze ale Norvegiei au atins un nivel aproape de un nou record. „Războiul din Ucraina a dus la majorarea cererii”


Exporturile de gaze naturale prin conducte ale Norvegiei au crescut cu 3,3% în 2022, aproape de un nou nivel record, statul scandinav majorând semnificativ livrările, pentru a înlocui gazele ruseşti, a anunţat luni operatorul sistemului de conducte, Gassco, transmite Reuters.


În total, Gassco a livrat anul trecut 116,9 miliarde meri cubi (bcm) prin reţeaua sa de gazoducte de 8.800 kilometri, faţă de 113,2 bcm în 2021 şi 107 bcm în 2020.

Este al doilea cel mai ridicat volum anual din istoria Norvegiei, fiind depăşit doar de cantitatea de 117,4 bcm livrată în 2017.

„Războiul din Ucraina a dus la majorarea cererii pentru livrările stabile şi fiabile de gaze naturale, iar producţia de gaze a Norvegiei este vitală pentru satisfacerea nevoilor Europei de energie”, a afirmat directorul general al Gassco, Frode Leversund.

Norvegia exportă în principal gaze prin conducte către terminalele din Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia, iar la finalul lui 2022 a inaugurat o nouă conductă către Polonia, via Danemarca.

Anul trecut, livrările către Germania au crescut cu 11%, iar cele către Franţa cu 4,7%. În schimb, livrările către Marea Britanie au scăzut cu 11,7%, a informat Gassco, conform Agerpres.


Digi24.ro