Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 28 martie - Știrile.eu

marți 28 martie 2023 8:43 AM

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 28 martie1979 – ACCIDENT NUCLEAR

Reactorul 2 al centralei nucleare Three Mile Island din Pennsylvania, SUA, pierderea lichid de răcire. Miezul reactorului se supraîncălzea și se topea parțial.

Au fost emise cantități mari de kripton radioactiv și iod-131, un izotop foarte periculos. 2 milioane de oameni au fost expuși la aceste substanțe radioactive.

Acesta este cel mai grav accident nuclear din istoria SUA. Dar nimeni nu a fost ucis, rănit sau îmbolnăvit ca urmare a acestui accident. Reactorul 2 este închis de atunci.

1942 – RAID CURAJOS

Marina și trupele de comando britanice pun în aplicare un plan curajos, care să dea o lovitură serioasă Germaniei. Atacă portul St. Nazaire din Franța, aflat sub ocupație.

Un distrugător vechi, HMS Campbeltown, este umplut cu explozibili și izbit de ecluzele singurului doc uscat de la Atlantic în care încăpeau marile cuirasate germane.

Docul a fost inoperabil până în 1948. Cinci militari britanici au primit Crucea Victoria după această operațiune. Raidul este considerat „cel mai măreț” din istoria britanică.

1910 – PRIMUL HIDROAVION

Francezul Henri Fabre a decolat cu un avion creat de el de pe suprafața unei lagune de lângă Marsilia. Era primul zbor al unui hidroavion. Fabre a făcut 4 zboruri în acea zi.

Francezul nu zburase înainte cu niciun alt avion. Era fiul unui armator din Marsilia. Dar, ca o coincidență, soția lui era din familia Montgolfier, inventatorii balonului.

După această reușită, Henri Fabre a ajutat și alți pioneri ai zborului să facă hidroavioane. Francezul a avut o viață prolifică de inginer. A murit în 1984, la vârsta de 101 ani.

Editor : Ioana Coman


Digi24.ro