Descoperire neașteptată: drum vechi de 7.000 sub Marea Mediterană, în Croația - Știrile.eu

sâmbătă 27 mai 2023 7:07 AM

Descoperire neașteptată: drum vechi de 7.000 sub Marea Mediterană, în Croația


Drumul a fost găsit pe o peninsulă creată artificial de cultura neolitică Hvar în jurul anului 4900 î.Hr. Arheologii au descoperit un drum vechi de aproape 7.000 de ani sub mare, în largul coastei insulei croate Korčula, a anunțat la începutul acestei luni Universitatea din Zadar, informează jpost.com.


Plăcile de piatră stivuite cu grijă au format un drum de patru metri lățime care făcea legătura între Korčula și o peninsulă creată artificial de cultura neolitică Hvar în jurul anului 4900 î.Hr. Peninsula s-a scufundat treptat în mare de-a lungul timpului, dar locația sa relativ adăpostită a însemnat că o mare parte din așezare s-a păstrat bine. De asemenea, de-a lungul drumului au fost găsite artefacte antice.

Cercetarea a fost condusă de Mate Parica de la Universitatea din Zadar, împreună cu Domagoj Perkić (Muzeele din Dubrovnik), Ivan Šuta și Vedran Katavić (Muzeul orașului Kaštela), Katarina Batur (Universitatea din Zadar), Marta Kalebota (Muzeul orașului Korčula), Eduard Visković (Kantharos), cu ajutorul lui Dalibor Ćosović de la centrul de scufundări Lumbarda Blue.

Așezări subacvatice descoperite pe insula croată

Anul trecut, arheologii au găsit fragmente de vase ceramice și unelte din silex și os în așezarea submersă din Hvar. O parte din silex era probabil de origine central-italiană, ceea ce implică o comunicare și un comerț frecvente cu coasta italiană.

Domagoj Perkić, adjunctul șefului departamentului de cercetare de la Muzeele din Dubrovnik, a remarcat într-un articol al muzeului de anul trecut că stratul de sol care deține semne de civilizație are o grosime de peste un metru, ceea ce indică o utilizare intensivă și pe termen lung a sitului.

În acest an, cercetătorii au decis să verifice zona care leagă peninsula de coastă, ceea ce a dus la descoperirea drumului submers. Mai sunt încă multe de învățat despre acest sit. Până anul trecut, doar 0,1% din situl conservat fusese explorat.

În plus, arheologii au descoperit o altă așezare neolitică scufundată în cealaltă parte a insulei Korčula, în Golful Gradina, în sit fiind găsite artefacte precum lame de silex, topoare de piatră și fragmente de pietre de moară.

 

 

Stiripesurse.ro