Declarația unică 2021. Până când poți să depui documentul. Schimbările anunțate de ANAF - Știrile.eu

miercuri 6 ianuarie 2021 3:47 PM

Declarația unică 2021. Până când poți să depui documentul. Schimbările anunțate de ANAF


  • Declarația unică în 2021 are un nou termen de depunere
  • Modelul declaraţiei unice va fi modificat de ANAF
  • Din acest an, termenul pentru depunerea formularului este 25 mai
  • 25 mai este şi ultima zi pentru plata taxelor aferente veniturilor din 2020

Declarația unică are un nou termen de depunere în 2021. Așa că, dacă obţii venituri din activităţi independente sau alte surse extrasalariale, sigur te interesează că termenul anual pentru depunerea declaraţiei unice şi plata taxelor este 25 mai, în loc de 15 martie. 

Declaraţia unică trebuie depusă de persoanele fizice autorizate şi de alte persoane ce obţin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende.

Prin intermediul declaraţiei unice depuse anul acesta, contribuabilii vor declara ce venituri au avut în 2020, dar şi ce venituri estimează că vor avea anul acesta.

Declarația unică 2021. Modelul formularului, modificat de ANAF

În plus, ANAF a lansat, în dezbatere publică, un proiect pentru modificarea modelului declaraţiei unice. 

Schimbările sunt necesare pentru a include în formular, printre altele, două secţiuni distincte pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care au primit indemnizaţii de sprijin de la stat, în 2020.

Persoanele care au primit, în 2020, indemnizaţia de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, lunar, pe perioada întreruperii activităţii, trebuie să achite, până pe 25 mai, impozitul de 10% pentru aceste sume, dar şi contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS).

În total, 41,5% din sumele oferite ca indemnizaţii de sprijin se vor întoarce în contul statului, sub formă de taxe. Veniturile din aceste indemnizaţii nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon ce se utilizează la determinarea obligaţiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii. Asta pentru că, în mod normal, PFA-urile datorează CAS şi CASS numai dacă veniturile anuale depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară, adică 27.600 de lei. Totuşi, suma ar putea să crească în curând, ţinând că Guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie cu 70 de lei, până la valoarea de 2.300 de lei.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Sursa: Alephnews.ro