Daniel Pancu se implică în scandalul licențelor din Liga 1: „Eu am respectat legea și regulile la sânge!” Ce spune despre cazul Mihai Pintilii. EXCLUSIV - Știrile.eu

miercuri 8 februarie 2023 8:50 AM

Daniel Pancu se implică în scandalul licențelor din Liga 1: „Eu am respectat legea și regulile la sânge!” Ce spune despre cazul Mihai Pintilii. EXCLUSIV


Daniel Pancu (45 de ani) se implică în scandalul licențelor, care a afectat în ultimul timp fotbalul românesc. Actualul selecționer al naționalei U20 a României este convins că niciun antrenor cu licență PRO nu poate fi mai bun decât un tehnician provenit din rândul foștilor mari fotbaliști. Cu toate acestea, ex-atacantul Rapidului spune că legile și regulile trebuie respectate.

Au trecut luni de la declarația lui Lucian Burchel, acordată în exclusivitate Playsport, în care șeful Școlii de antrenori punea tunurile pe practicile din fotbalul românesc! FRF a luat câteva măsuri la adresa antrenorilor și amenință că va tăia din rădăcină fenomenul. Între timp, Mihai Pintilii este tot pe banca FCSB și chiar cu rezultate notabile.

Daniel Pancu se implică în scandalul licențelor din Liga 1. Ce spune despre cazul Mihai Pintilii

Prezența lui Mihai Pintilii pe banca celor de la FCSB a fost pretextul ideal pentru cei de la FRF ca să încerce sistematizarea lumii antrenorilor. Lucian Burchel spune că fostul mijlocaș nu are voie să activeze nici măcar ca antrenor secund, pentru că nu a absolvit școala de specialitate, nu are licența PRO.

Prezent în studoiul Playsport Live, Daniel Pancu dă și exemplele lui Mutu, Hagi, Mirel Rădoi, toți tehnicieni care au „fentat” la un moment dat sistemul. Totuși, actualul selecționer al naționalei U20 susține că regulile trebuie respectate.


„Eu am licența A din 2019. Sunt patru ani de atunci. Eu nu am fost primit la licența PRO din 2020, care s-a terminat în 2021. E ultima generație, cu Mutu, cu Rădoi, cu Măldărășanu, Dinu Tudoran, Nicolae Grigore, Laszlo Balint, ce mai sunt pe acolo. Aștia sunt ultimii. De atunci nu se mai face PRO-ul. Sunt mai mult de doi ani în care niciun antrenor cu licența A din România nu mai are cum să aibă PRO-ul, pentru că pur și simplu… nici nu știu exact cum sunt egulile cu UEFA….

Eu sunt cu A-ul din 2019. Am început școala, carnetul asta de antrenor, în 2015 toamna, în prima bancă, cu Vasile Maftei, la Ioan Kunst Ghermănescu.

La PRO nu am fost primit pentru o lună și jumătate. Trebuie să am un an, un an între licențe. Eu aveam zece luni jumătate. Și nu mi s-a permis… Eu am respectat legea și regulile la sânge. Niciodată un antrenor cu șapte licențe PRO nu are cum să fie mai bun decât unul cu licența B, dacă ala e talentat și are în spate mult, mult fotbal, trăit zeci de ani la rând. Doar că sunt lucruri de organizare.

Ai nevoie si de o rutină din asta, de doi, trei ani, să începi de la la nivel mai scăzut, cum scrie la carte. Cu toate că nu știu, vezi Gică Hagi. A avut un ghinion fantastic, în meciurile alea cu Slovenia. Că putea fi de la început un foarte mare antrenor, avea direct prezența la Campionatul Mondial din 2002. Dar a avut ghinion.

Daniel Pancu: Legea trebuie respectată

Mă uit la Rădoi, Mutu, care au început de la prima ligă. Sunt oameni care nu au coborât la liga a doua, nu mai spun de liga a treia. Din cauza condițiilor, nu de altceva.

Pentru unul de echipa națională, Champions League și toate astea, e greu să se adapteze la liga a treia. Am și exemple de foști colegi care au preferat să meargă la liga a doua, a treia și care au rămas acolo. Spui că o iei de jos, o iei de jos, dar nu au mai ieșit de acolo. Câte echipe de liga a treia au terenuri de antrenamente, medicație, alimentație, echipamente etc”, a declarat Daniel Pancu la Playsport Live.

(Dacă e corect ca unii să înceapă de jos, iar altii să înceapă de sus? – n.r.) Am dat exemple. Hagi, Mutu, Radoi. Nu știu, că poate e genetic foarte bun, e foarte inteligent… Dar, legea trebuie respectată. Dacă legea spune că trebuie să mergi la Kunst Ghermanescu sau unde te duci și stai doi ani la școală sau ai facultate făcută, după care te înscrii la licență, e absolut normal.
Daniel Pancu, la Playsport Live.

Playsport.ro