Cutremur de Anul Nou 2021. Vrancea s-a mişcat cu o magnitudine de aproape 4 - Știrile.eu

vineri 1 ianuarie 2021 12:30 PM

Cutremur de Anul Nou 2021. Vrancea s-a mişcat cu o magnitudine de aproape 4Cutremur de Anul Nou 2021. Un seism subcrustal, cu magnitudinea ML de 3,6 grade, s-a produs in seara zilei de joi, 31 decembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora locala 22h43min56sec (20h43min56sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Muntii Buzaului, zona GURA SIRIULUI-GURA TEGHII, judetul Buzau (45,46 grade latitudine Nordica, 26,31 grade longitudine Estica).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 124,5 km si a avut magnitudinea ML de 3,6 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.

Cutremur de Anul Nou 2021 Tot joi, la ora 16:39, s-a produs un alt cutremur, de 3,3 grade, în aceeaşi zonă seismică, însă epicentrul a fost în judeţul Vrancea.

În luna decembrie, în România au avut loc 25 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,8 pe Richter.
Cel mai puternic seism din 2020 an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Ce spune Radulian despre un cutremur mare în România 
Cercetătorul român Mircea Radulian a explicat, la scurt timp după cutremurul din Croația, că „trebuie sa fim pregatiti oricând pentru un cutremur în România”. Mai mult, privind situația seriei de seisme din Croația, ar putea exista și alte replici în orele sau zilele următoare.

„Un cutremur, dacă este de 3.9 este destul de mare. Să știți că sunt destul de rare – cutremurele de 3.9 sunt măricele, nu mari, a spus profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Când vine marele cutremur în România? Ce spune Mărmureanu

”Cutremure de acest gen se întâmplă în toată lumea. Noi avem un centru la Viena unde se controlează tot ce se întâmplă în lume. Lucrurile sunt, din punctul nostru de vedere, normale. Tot ce se produce în această parte a lumii sunt datorate mișcărilor din Marea Adriatică. În România nu poate fi vorba de un cutremur puternic la acest moment pentru cel puțin următorii 15-20 de ani”, a explicat Gheorghe Mărmureanu recent la România TV.

Sursa: Romaniatv.net