Cum s-a dezvoltat imobiliar zona metropolitană Cluj în ultimii 20 de ani - Știrile.eu

miercuri 27 ianuarie 2021 5:22 PM

Cum s-a dezvoltat imobiliar zona metropolitană Cluj în ultimii 20 de aniCercetătorii UBB au analizat cum s-a dezvoltat din punct de vedere imobiliar zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca pe o perioadă de 20 de ani.

Dinamica accentuată a piețelor imobiliare din ultimii 20 de ani a determinat ca o mare parte a teritoriilor din imediata vecinătate a marilor centre urbane să își schimbe categoria de utilizare a terenului, într-un ritm accelerat. De cele mai multe ori, utilizarea terenului se modifică în funcție de cerințele pieței, terenurile predominant agricole fiind ocupate de construcții cu funcții rezidențiale sau industriale. Identificarea acestor schimbări este o sarcină dificilă datorită eterogenității bazelor de date spațiale care provin din diferite proiecte de dezvoltare imobiliară, astfel încât determinarea și implementarea de noi metode de evaluare si monitorizare a schimbărilor modului de acoperire / utilizare a terenurilor sunt în prezent extrem de necesare.

Bazat pe analiza integrată a indicilor de teledetecție, a zonelor construite pentru anii 2000, 2005, 2010, 2013, 2016 și 2019 a fost identificată o dinamică puternică în ceea ce privește creșterea suprafețelor construite, atât pentru ani consecutivi, cât și pe întreaga perioadă de analiză. Analiza datelor cantitative obținute din exploatarea bazelor de date digitale, rezultate din implementarea modelului propus, evidențiază o dinamică foarte mare pentru întreaga perioada analizată (2000–2019) a teritoriului construit aferent comunelor Florești și Apahida. Această dinamică poate fi explicată prin amplasarea celor două unități teritoriale pe axa de dezvoltare est-vest a orașului Cluj-Napoca, axă dictată de morfologia locului care constituie coridorul râului Someșul Mic. Pentru municipiul Cluj-Napoca, se poate observa aceeași dinamică accentuată, realizându-se o creștere a suprafețelor construite de la 11,13% în 2000 la 20,07% în 2019, ceea ce reprezintă aproape o dublare a suprafețelor construite în perioada analizată

Procesul de validare a rezultatelor ne arată faptul că prin aplicarea acestei metodologii, cartografierea rapidă a zonelor construite este îmbunătățită semnificativ comparativ cu metodele clasice în care se utilizează doar indici spectrali specifici, iar modelul prezentat, este adecvat pentru a fi implementat la o scară mai mare, în orice aplicație practică și teoretică care vizează cartarea rapidă a zonele construite și modelarea lor evolutivă.

.

Sursa: StiriDeCluj