Constanţa iese din carantină în prima zi a anului. Măsura intră în vigoare de la ora 20:00 - Știrile.eu

vineri 1 ianuarie 2021 7:12 PM

Constanţa iese din carantină în prima zi a anului. Măsura intră în vigoare de la ora 20:00


  • Oraşul Constanţa iese vineri, de la ora 20:00, din carantină
  • Oraşul s-a aflat timp 42 de zile sub restricţii
  • Vineri, rata de incidență în orașul Constanța este de 4,42

Orașul Constanța iese vineri, de la ora 20.00, din carantină, după 42 de zile. Potrivit autorităților, rata de incidență a cazurilor de Covid-19 în oraș este de 4,42 la mia de locuitori, după ce în 4 decembrie aceasta a fost de peste 10 la mia de locuitori.

„După 42 de zile în care a fost sub carantină zonală, municipiul Constanța revine la restricțiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern. Ieșirea din carantină se va face începând cu ora 20.00. Astfel, cetățenii municipiului, dar și cei care tranzitează sau se află în Constanța, nu vor mai fi nevoiți să completeze declarații pe propria răspundere, în intervalul orar 5.00 – 23.00. Vor rămâne în vigoare restricțiile de circulație existente la nivelul întregului teritoriu național, în intervalul 23.00 – 5.00”, a anunțat, printr-un comunicat, Prefectura Constanța.

Conform acestuia, ieșirea municipiului Constanța din carantină înseamnă și ridicarea restricțiilor impuse pentru centrele comericale. Astfel, începând de sâmbătă, acestea vor putea funcționa și în zilele de weekend și în sărbătorile legale. Programul de funcționare se va încheia, cel mai târziu, la ora 21.00.

„Activitatea unităților de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă. Acestea își vor relua funcționarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului județ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidență de peste 3/1.000 locuitori pe județul Constanța”, a mai transmis Prefectura Constanța.

Vineri, rata de incidență în orașul Constanța este de 4,42. Aceasta a scăzut constant în ultimele săptămâni, cu precădere în ultimul ciclu de carantină propus de CJSU și avizat de autoritățile centrale.

Pe 20 noiembrie, ziua în care municipiul a intrat în carantină, rata de incidență era de 9,35. La începutul celui de-al doilea ciclu de carantină, pe 4 decembrie, rata de incidență a consemnat o creștere – 10,33. Iar pe data de 18 decembrie, când Constanța a pornit în a treia etapă de carantină, rata înregistra un indice de 8,65.

„Am avut parte de o lună și jumătate cum nu și-a dorit cineva vreodată. Știu că a fost frustrant pentru mulți constănțeni să se simtă limitați, obligați să respecte niște prevederi dure. Dar a fost singura soluție pentru revenirea la o stabilitate. Măsurile au avut un caracter gradual, astfel încât, după fiecare nou pachet de măsuri sau după fiecare intensificare a acestora, să putem evalua rezultatele și să decidem dacă este nevoie, sau nu, de pasul următor. Sunt conștient că Instituția Prefectului nu a câștigat capital de imagine, nu a împăcat multă lume, dar nu acesta este obiectivul nostru. Rolul autorităților este să ia măsurile necesare siguranței cetățeanului, chiar dacă acestea, uneori, sunt nepopulare. Iar, pe această cale, le transmit constănțenilor să fie în continuare resposabili, pentru că amenințarea nu a trecut. Dacă rata de infectare va crește, din nou, nu excludem reintrarea în carantină”, a declarat Silviu – Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Sursa: Alephnews.ro