Constanța a ieșit din carantină! Când se deschid restaurantele - Știrile.eu

sâmbătă 2 ianuarie 2021 2:42 PM

Constanța a ieșit din carantină! Când se deschid restauranteleConstanța a ieșit din carantină pe 1 ianuarie, după o perioadă grea pentrulocuintorii municipiului, de 42 de zile. Revine, astfel, la restricțiile date de starea de alertă. Acum, autorităţile iau în calcul redeschiderea restauratelor, însă în anumite condiţii.

Restaurantele vor fi deschise la interior doar dacă, la 14 zile de la constatarea incidenței peste 3/1.000 locuitori, aceasta va fi mai scăzută față de indicele amintit. Spre exemplu, dacă pe data de 14 ianuarie a.c. rata de incidență va fi între 1,5/1.000 și 3/1.000, atunci restaurantele vor fi deschise și la interior, la o capacitate de 30%. La data de 1 ianuarie a.c., rata de incidență pe municipiul Constanța este de 4,42. Rata a scăzut constant în ultimele săptămâni, cu precădere în ultimul ciclu de carantină propus de CJSU și avizat de autoritățile centrale. (CITEȘTE ȘI: SCENE INCREDIBILE ÎN CONSTANȚA: UN LOCUITOR DIN CARTIERUL TOMIS A ARUNCAT CU ARTIFICII PE GEAM)

Constanța a ieșit din carantină! Când se deschid restaurantele. Ce spune primarul Coșa

Pe 20 noiembrie, ziua în care municipiul a intrat în carantină, rata de incidență era de 9,35. La începutul celui de-al doilea ciclu de carantină, pe 4 decembrie, rata de incidență a consemnat o creștere – 10,33 . Iar pe data de 18 decembrie, când Constanța a pornit în a treia etapă de carantină, rata înregistra un indice de 8,65. „Am avut parte de o lună și jumătate cum nu și-a dorit cineva vreodată. Știu că a fost frustrant pentru mulți constănțeni să se simtă limitați, obligați să respecte niște prevederi dure. Dar a fost singura soluție pentru revenirea la o stabilitate. Măsurile au avut un caracter gradual, astfel încât, după fiecare nou pachet de măsuri sau după fiecare intensificare a acestora, să putem evalua rezultatele și să decidem dacă este nevoie, sau nu, de pasul următor. (NU RATA: BUCUREȘTIUL A DEPĂȘIT CONSTANȚA ȘI E PE PRIMUL LOC LA RATA DE INFECTARE! CÂTE CAZURI AU FOST ÎN ULTIMELE 24 DE ORE)

Sunt conștient că Instituția Prefectului nu a câștigat capital de imagine, nu a împăcat multă lume, dar nu acesta este obiectivul nostru. Rolul autorităților este să ia măsurile necesare siguranței cetățeanului, chiar dacă acestea, uneori, sunt nepopulare. Iar, pe această cale, le transmit constănțenilor să fie în continuare resposabili, pentru că amenințarea nu a trecut. Dacă rata de infectare va crește, din nou, nu excludem reintrarea în carantină. Totuși, sper că oamenii au văzut cât de obositor este să trăiești sub o astfel de presiune, timp de o lună și jumătate, iar acest lucru poate cântări mult în acțiunile lor viitoare, care vor fi ceva mai cumpătate și rezervate. Închei prin a vă ura un an nou bun și să nu uităm că mai trebuie să avem răbdare. Așa cum mulți au spus-o, simțim că suntem la începutul sfârșitului acestei pandemii. Până învingem, împreună, acest flagel, fac apel la conștiința voastră și la resposabilitatea fiecărui constănțean”, a declarat Silviu – Iulian Coșa, prefectul județului Constanța, potrivit replicaonline.ro.

Sursa: Cancan.ro