miercuri 25 ianuarie 3:24 PM

       Abonare la google news

Clujul are un sistem de termoficare MULT MAI INEFICIENT decât Oradea. Subvenția acordată populației este de 4 ori mai mare


Cluj-Napoca are un sistem de termoficare mult mai ineficient decât Oradea

Municipiul Cluj-Napoca are un sistem de termoficare mult mai ineficient decat cel al municipiului Oradea. Astfel, în Oradea prețul gigacaloriei este de 441 lei (TVA inclus), din care 68 de lei este subvenția, iar prețul plătit de populație este de 373 lei. 


La Cluj-Napoca, prețul nesubvenționat al Gigacaloriei este 759 de lei (TVA inclus), din care 481 de lei este subvenția și 278 lei plătește populația. Asta înseamnă că dacă maîine subvenția ar fi eliminată și am avea prețul exact al gigacaloriei in fiecare oraș, Oradea ar avea un preț de 441 de lei, în timp ce la Cluj-Napoca acesta ar fi de 759 de lei.

Subvenția acordată la Cluj-Napoca pentru termoficare este de patru ori mai mare decât în Oradea

Prețul la gigacaloriei pentru locuitorii din Cluj-Npoca este mai mic decât prețul plătit de locuitorii Oradiei, dar asta doar pentru că subvenția oferită la Cluj este de peste patru ori mai mare decât cea din Oradea. Astfel, dacă la Oradea subvenția este de 15%, la Cluj-Napoca subvenția este de 63 %.

Tarif

Oradea

Cluj-Napoca

Bucuresti

 

 

 

 

Tarif gigacalorie nesubventionat

441 lei

759 lei

963 lei

Tarif gigacalorie subventionat (TVA inclus)

373 lei                                                             

278 lei

347 lei

Subventia

68 lei

481 lei

617 lei

Procent subventie

15%

63%

64%

Cifrele au fost preluate dintr-o analiză publicată astăzi de specialistul în energie Dumitru Chisăliță, Gas & Energy Senior Consultant and President of Intelligent Energy Association, care a făcut o comparație într Oradea și București, care stă chiar mai prost decât Clujul , în ceea ce privește eficiența sistemului de termoficare.

„Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire”, susține Dumitru Chisăliță. 

Clasamentul costurilor cu energia achitată (fără costul instalatiilor) în două orașe din România pentru diverse forme de încălzire a locuințelor: Oradea și București.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

ețuri mai mari.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine
Stiridecluj.ro