luni 23 ianuarie 6:38 PM

       Abonare la google news

Cine este femeia care l-a pus pe Ceaușescu să se roage în genunchi. Este vorba despre o artistă de renume


Nicolae Ceaușescu a îndrăgit atât mult o artistă de renume, încât a făcut tot ce i-a stat în putere numai ca să o aducă la înmormântarea tatălui său. Mai mult, dictatorul i-a pus la dispoziție avionul prezidențial pentru a se întoarce în Statele Unite, acolo unde cântăreața locuia. 


Numele celei pe care Ceaușescu o considera specială este Ioana Radu și a fost o solistă de renume. Aceasta a murit în 1990, chiar la un an după Revoluție. De fapt, numele ei real era Eugenia Braia și a reușit să se impună în muzica românească prin vocea sa inegalabilă.

A plecat din Sineasca, Craiova, locul în care s-a născut, către Capitală, iar în timpul regimului ceaușist, a devenit una dintre preferatele soților conducători. S-a spus de-a lungul vremii că Nicolae și Elena Ceaușescu au făcut din Ioana Radu „obiectul unui cult”. Dictatorul chiar a dorit ca aceasta să cânte la înmormântarea tatălui său, astfel că Securitatea a răpit-o practic și a adus-o pe solistă la Scornicești.

Ioana Radu a reușit să-l facă pe Ceaușescu să se roage în genunchi

Ei bine, acela a fost momentul în care artista, spre mirarea tuturor, a reușit să îl facă pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi, după ce aceasta le-a cerut tuturor celor prezenți să spună rugăciunea „Tatăl nostru”, așa cum se face la înmormântările creștinilor ortodocși.

 „Într-un moment semnificativ al vieţii lui Ceauşescu, atunci când i-a murit tatăl, Andruţa Ceauşescu, şi care a fost înmormântat cu un sobor de preoţi la Scorniceşti, Ioana Radu a reuşit ceva unic, să oblige un întreg Comitet Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în genunchi, să pronunţe „Tatăl nostru”, a mărturisit Doru Braia, conform Adevărul.

În timpul parastasului, Ioana Radu i-a pus pe toți politicienii să stea în genunchi și să facă rugăciunea, spunându-le că nu există înmormântare fără „Tatăl nostru”

„M-aţi chemat să cânt la un parastas, şi nu poate să fie parastas pe lume fără „Tatăl nostru”. Spusu-l-aţi până acum?”, ar fi spus atunci, cântăreața.

CITEȘTE ȘI:CUM ARATĂ ÎN 2023 MERCEDESUL BLINDAT AL LUI NICOLAE CEAUŞESCU? CE DOTĂRI ARE. FOTO

Ceaușescu a făcut-o pe Ioana Radu să se întoarcă din America

În jurul anilor 80, casa artistei a fost confiscată de Securitate și nu a mai avut pentru ce să se întoarcă în țară. Aceasta locuia la sora ei, în America și hotărâse să rămână definitiv acolo după ce a rămas fără locuință și venit.

Numai că, Nicolae Ceaușescu și-a sunat cântăreața preferată și a încercat să o convingă să se întoarcă și să-i încânte cu muzica ei. Când a auzit plângerile ei despre casă și pensie, liderul comunist i-a promis că va rezolva tot, doar ca ea să revină în România.

„Ioana Radu, deja îngrădită de penuria ce se instaura în România, profită de prezența surorii ei, Mia, în America cu care reușește cu greu pentru câteva luni să se împace şi merge prima dată cu paşaport turistic peste Ocean. Cere azil politic. Află Nicolae Ceauşescu, disperat îi dă telefon la New York şi o imploră să revină.

Replica ei firească: «Domnule (niciodată nu i-a spus tovarășe), unde să mă întorc? Casa mi-au luat-o securiştii, pensie nu am». Şi i-a spus să ia legătura cu ambasadorul Ionel Datcu pentru că va avea toate facilităţile să revină acasă”, a mai dezvăluit nepotul Ioanei Radu.

VEZI ȘI:ÎN CE ERA ÎMBRĂCATĂ ELENA CEAUȘESCU, ATUNCI CÂND A FOST EXECUTATĂ. ERA O PIESĂ DE VESTIMENTAȚIE EXTREM DE SCUMPĂ

Solista preferată a lui Ceaușescu și-a respectat cuvântul și s-a întors acasă. Când a ajuns, a găsit o casă renovată complet ți i s-a oferit și o pensie de merit de la stat. Dictatorul i-a pus, de asemenea, avionul prezidențial la dispoziție pentru a se întoarce de la New York, doar în compania stewardeselor. Ulterior, aceasta s-a retras din muzică în 1967, iar în anul 1990 a decedat.

Cancan.ro