miercuri 25 ianuarie 3:39 PM

       Abonare la google news

Cicu aruncă vina pe ASPA după ce o femeie a fost ucisă de câini în sectorul lui: ‘Conducerea ASPA nu şi-a îndeplinit obiectivele legale’


Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a afirmat că ASPA nu şi-a îndeplinit, din punctul său de vedere, obiectivele şi obligaţiile legale, nefăcând nici măcar un recensământ cu privire la câinii maidanezi, informează agenția de presă NEWS.RO.


Edilul a mai acuzat că a fost redusă şi subfinanţată activitatea de capturare a ASPA, bugetul ASPA fiind de 10 milioane lei în 2021, iar anul trecut de 17 milioane, bani folosiţi pentru alte activităţi, cum ar fi târguri de animale care să încurajeze adopţia acestora. „Acţiunea s-a mutat de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterlizare şi s-a înhibat capturarea”, a mai spus el într-o conferință de presă.

Ciucu a adăugat că sunt condiţii groaznice în adăposturile ASPA din cauza supraaglomerării cu câini. El a vorbit despre o reducere a numărului de angajaţi ai instituţiei, de la 90 de angajaţi în anul 2013, la 15 angajaţi începând din anii 2017-2018, în prezent fiind 13 angajaţi. „Întrebarea este cine are interesul ca ASPA să ţină un număr mari de câini din adăposturi? Cine face bani din această afacere?”, s-a întrebat Ciprian Ciucu.

Redăm mai jos declaraţiile lui Ciprian Ciucu:

„Aş vrea să încep cu un scurt istoric, cum s-a ajuns aici şi vă voi prezenta şi soluţiile pe care le-am identificat pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată. Cine e responsabil legal cu strângerea câinilor maidanezi? Evident că ASPA. Astfel vorbim despre o instituţie înfiinţată special cu acest scop, deţinând bugete şi angajaţi speciali pentru acest scop. În 1996 s-a înfiinţat Serviciul de Ecarisaj în subordinea PMB. În 2001 a fost decis ca acest Serviciu să se ducă la sectoare. Din 2003 şi până acum, ASPA a funcţionat şi şi-a derulat activitatea exclusiv sub subordinea CGMB. În 2006 un japonez a fost ucis de câini.

Serviciul a funcţionat extrem de prost până în 2013. De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA care funcţiona cu 90 de angajaţi dedicaţi prinderii animalelor de pe spaţiul public. Aproximativ 54.000 de câini prinşi până în 2017, din care 30.000 au fost eutanasiaţi, iar 24.000 adoptaţi.

Apoi a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA începând cu anii 2017-2018 când a fost redus efectivele de angajaţi la 15, azi mai fiind 13 angajaţi la ASPA. A fost oprită eutanasierea ceea ce a pus o presiune extraordinară pe bugetul ASPA, vorbim de perioada 2017-2018. În 2019 prinşii 2,500 de câini, în 2021 undeva 3.200 de câini, în 2022 undeva la 1.500 de câini, foarte puţini.

În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al PMB a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA.

Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de operare al acestui serviciu şi a fost consimţit şi accentuant din 2021 şi până astăzi. Din punctul meu de vedere conducerea ASPA nu şi-a îndeplinit obiectivele legale. Nu a realizat nici măcar un recensământ. Au avut 3 ani la rând posiblitatea să facă recensământul animalelor, ceea ce ar fi furnizat temeinic PMB şi Poliţiei Locale numărul animalelor. Activitatea de capturare a fost subfinanţată prin dispoziţii ale celor responsabili. Buget de 10 milioane în 2021 pentru ASPA. În 2022, ASPA a avut buget de 17 milioane lei şi s-a concentrat pe alte activităţi, cum ar fi târguri de animale. Acţiunea s-a mutat de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterlizare şi s-a înhibat capturarea. Condiţiile de adăpost sunt groaznice din cauza supraaglomerării.

Întrebarea este cine are interesul ca ASPA să ţină un număr mari de câini din adăposturi? Cine face bani din această afacere?”.

Stiripesurse.ro