miercuri 25 ianuarie 4:13 AM

       Abonare la google news

Chile: experţi juridici şi medicali analizează dacă poetul Pablo Neruda a fost asasinat în timpul regimului Pinochet


Un grup de experţi juridici şi medicali a început marţi, la Santiago, analiza finală a dovezilor ştiinţifice pentru a stabili odată pentru totdeauna dacă poetul chilian şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1971 Pablo Neruda a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990), notează AFP, citat de Agerpres.


Experţi locali şi internaţionali s-au reunit pentru cel puţin nouă zile cu scopul de a analiza rezultatele unei serii de studii ale resturilor poetului chilian, mort la 23 septembrie 1973, la 12 zile după puciul generalului Pinochet împotriva preşedintelui socialist Salvador Allende, mare prieten al poetului.

Potrivit versiunii oficiale a regimului militar, Pablo Neruda a murit în urma unei agravări a cancerului de prostată.

O versiune care a fost complet infirmată în octombrie 2017 de un grup de 16 experţi, care însă nu au putut stabili cauza morţii sale.

Dar o nouă anchetă a fost lansată atunci asupra unei toxine (Clostridium botulinum) găsită în resturile poetului al cărui corp fusese exhumat în 2013.

Grupul de experţi reunit în prezent va trebui să stabilească dacă există suficiente dovezi pentru a afirma că această substanţă toxică a provocat moartea lui Neruda şi dacă i-ar fi putut fi inoculată în timp ce se afla într-o clinică privată din Santiago.

Ei vor prezenta concluziile lor pe 7 martie judecătoarei Paola Plaza care conduce ancheta deschisă în 2011.

Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1971, a murit la vârsta de 69 de ani când se pregătea să plece din ţară în Mexic, unde urma să joace un rol de opoziţie la regimul Pinochet.

Dictatura lui Augusto Pinochet, de la instalarea căreia se împlinesc 50 de ani în 2023, a făcut aproximativ 3.200 de morţi, iar peste 38.000 de persoane au fost torturate, potrivit datelor oficiale, reaminteşte AFP.

Stiripesurse.ro