Carantină de 14 zile pentru românii care merg în Belgia - Știrile.eu

vineri 1 ianuarie 2021 4:04 PM

Carantină de 14 zile pentru românii care merg în BelgiaRomânii care merg în Belgia vor intra în carantină pentru 14 zile. Măsura va rămâne în vigoare cel  puțin până pe 15 ianuarie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, potrivit noilor modificări introduse de autorităţile belgiene, care intră în vigoare la data de 31 decembrie 2020, orice persoană (rezidentă sau nerezidentă) care soseşte în Regatul Belgiei după o şedere de cel puţin 48 de ore într-o zonă roşie, inclusiv România, trebuie să intre în carantină la domiciliu sau într-o altă locaţie declarată de către persoana în cauză. Această măsură se poate încheia numai după efectuarea, în a şaptea zi de carantină, a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. (CITEȘTE ȘI: AL TREILEA LOCKDOWN ÎN AUSTRIA. ȚARA INTRĂ ÎN CARANTINĂ PÂNĂ SPRE SFÂRȘITUL LUNII IANUARIE)

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile belgiene, persoanele rezidente în Regatul Belgiei care se întorc dintr-o zonă roşie unde au stat mai mult de 48 de ore trebuie să efectueze două teste moleculare tip PCR, respectiv în prima zi şi în a şaptea zi de carantină. Începând cu data de 2 ianuarie 2021, aceste persoane vor recepţiona un mesaj tip SMS după întoarcerea pe teritoriul belgian, care le va permite să se prezinte la un centru de testare, potrivit stiripesurse.ro.

Categoriile de persoane exceptate de la măsura efectuării carantinei

– persoanele care îndeplinesc funcţii critice în sectoare esenţiale, în baza unui certificat emis de angajator;

– până pe 4 ianuarie 2021, rezidenţii care s-au deplasat în străinătate din motive profesionale pot obţine o derogare în baza unui certificat de la angajator, care să ateste scopul profesional al călătoriei; începând cu data de 4 ianuarie 2021, chestionarul de autoevaluare al Formularului de localizare a pasagerilor va lua în considerare călătoriile de afaceri certificate de angajator;

– studenţii pot întrerupe carantina, în mod excepţional, doar pentru a susţine un examen.

MAE reaminteşte că sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ la intrarea în Regatul Belgiei următoarele categorii de persoane care provin dintr-o zonă roşie, inclusiv România:

NU RATA: ANUNȚUL FĂCUT DE AUTORITĂȚI! MUNICIPIUL CONSTANȚA IESE DIN CARANTINĂ ÎN PRIMA ZI A ANULUI 2021

– persoanele rezidente în Regatul Belgiei;

– persoanele cu vârsta sub 12 ani;

– persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă şi care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore;

– persoanele care călătoresc pe cale aeriană şi rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

Sursa: Cancan.ro