luni 4 ianuarie 7:32 AM

       Abonare la google news

Campania de vaccinare anti-Covid-19, un adevărat eșec. Ce se va întâmpla cu mii de români începând de azi: „O situație extrem de neplăcută”


 

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid-19 a explicat ce s-a întâmplat, de fapt, cu vaccinarea cadrelor medicale din România, după ce a fost stabilită o medie de 20.000 de vaccinări pe zi. În ciuda planurilor idealiste, realitatea este cu totul alta, mult mai tristă și mai descurajatoare. Astfel, au apărut și primele plângeri din partea medicilor care erau programați pentru a fi vaccinați, dar cu toate acestea, au fost amânați din diferite motive.


Care au fost motivele pentru care mii de cadre medicale nu au primit serul

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă a explicat la Digi24.ro care au fost blocajele pentru care mii de medici programați pentru vaccinul anti-covid-19 nu l-au mai putut face. Acesta a explicat că, pe parcurusul campaniei de vaccinare au apărut desincronizări între platforma de înscriere și centrele de vaccinare, ceea ce a condus la o resetare a calendarului de programare.

În ciuda faptului că ținta stabilită a fost de 20.000 de persoane pe zi, până în acest moment, începând cu data de 27 decembrie, au fost vaccinate 13.200 de persoane, dintre care, doar 324 pe data de 3 ianuarie: „Astăzi s-a asigurat vaccinarea, practic, doar pentru personalul propriu care era în exercitarea serviciului de gardă sau al turelor”.

Când își încep activitatea toate centrele de vaccinare

Medicul militar a explicat că această desincronizare între platforma de înscriere și centrele de vaccinare a reprezentat o situație extrem de neplacută pentru persoanele amânate, asumându-și-o în totalitate.

„Legat de disfuncționalitățile care au apărut în aceasă perioadă 31 decembrie – 2 ianuarie, trebuie să precizăm că din acest motiv, și anume că o parte dintre centre își încep activitatea de mâine (luni), a fost o lipsă de sincronizare între platforma de programare, care a permis programarea unui număr  mic de persoane până la momentul la care s-a putut, practic, reseta calendarul de programare în conformitate cu începerea activităților de vaccinare.

A fost o situație extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată și i s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare și a fost reprogramată.

Din acest punct de vedere, lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de mâine și să nu mai existe probleme de acest gen”, a asigurat Valeriu Gheorghiță.

Partea bună este că, începând de astăzi, 4 ianuarie, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, a anunțat că 90% din centrele de vaccinare din țară își vor începe activitatea, astfel că duminică a început distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccine în toate județele.

În prima săptămână au fost deschise în jur de 50 de centre de vaccinare, din totalul de 376, ceea ce s-a reflectat în numărul mic de persoane vaccinate.

 

Sursa: Playtech.ro