miercuri 25 ianuarie 12:50 PM

       Abonare la google news

Angajați ai gigantului Amazon organizează prima grevă din Marea Britanie. Muncitorii susțin că roboții sunt tratați mai bine


Muncitorii Amazon organizează miercuri prima grevă din Marea Britanie împotriva gigantului online, în semn de protest față de salarii, transmite BBC Business.


Aproximativ 300 de angajați au ieșit în stradă la depozitul Amazon din Coventry, a anunțat sindicatul GMB, din cauza a ceea ce ei numesc o creștere salarială “derizorie” de 50 de penny pe oră.

Muncitorii au povestit pentru BBC despre condițiile “severe”, susținând că sunt monitorizați în mod constant și mustrați pentru “timpii morți” care durează doar câteva minute.

Amazon a declarat că are un sistem “care recunoaște performanțele deosebite”.

Un purtător de cuvânt a spus că “încurajează, de asemenea, coaching-ul pentru a-i ajuta pe angajați să se îmbunătățească dacă nu își ating obiectivele de performanță”.

Însă doi lucrători Amazon, care sunt membri ai GMB, au declarat că roboții din depozit “sunt tratați mai bine decât noi”.

Darren Westwood și Garfield Hilton au descris pentru BBC cum chiar și un drum la toaletă poate duce la întrebări din partea managerilor.

“Chestia cu oprirea lucrului este că vor să știe de ce”, a spus Hilton. “Așa că, dacă timpul depășește câteva minute, ei pot vedea acest lucru în sistem”. Hilton, care suferă de diabet, a declarat că nu este întotdeauna posibil să se găsească toalete în apropiere în clădire, iar procesul de localizare a uneia și de întoarcere poate dura uneori peste 15 minute. “Apoi te vor întreba: “Ce făceai?””.

Bărbații au spus că managerii urmăresc performanța personalului, iar timpul care nu este petrecut la scanarea articolelor este acumulat.

Lucrătorii de la depozitul din Coventry scanează stocurile care sunt trimise la centrele de îndeplinire ale Amazon, pentru a fi expediate către consumatori.

În loc să scaneze, lucrătorilor li se poate cere să manipuleze paleți. “Astfel, atunci când există probleme cu un palet sau o cutie, timpul respectiv se va acumula”, a declarat dl Westwood.

“Din punct de vedere tehnic, s-ar putea adăuga până la 30 de minute. [Managerii] vor veni și vor spune: ‘în cursul zilei de astăzi, ați avut 34 de minute de timp de inactivitate. Ce ați făcut?”.

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat: “Nu am avut timp de lucru: “Performanța este măsurată doar atunci când un angajat se află la postul său și este conectat pentru a-și face treaba.

“Dacă un angajat se deconectează, lucru pe care îl poate face în orice moment, instrumentul de gestionare a performanței este pus în pauză”.

Dar Westwood și Hilton au declarat că condițiile de muncă îi afectează pe ei și pe colegii lor, unii dintre ei lucrând săptămâni de 60 de ore pentru a ține pasul cu costul vieții.

Hilton a spus că a văzut muncitori care adormeau în timpul scurtei călătorii cu autobuzul până la depozitul Amazon. “Sunt foarte mulți dintre ei în clădire, practic în modul fantomă”.

El a spus că Amazon vrea ca “fiecare minut în acea clădire să fie maximizat”. “Trebuie să privești lucrurile astfel: dacă cutia cu produsul nu se mișcă, nu faci bani. Acesta este Amazon. Dacă există o problemă cu o cutie, este un generator de pierderi. Dacă cutia părăsește o clădire, aceasta face bani”, a povestit muncitorul.

În august, Amazon a oferit muncitorilor o creștere salarială de 50 de penny pe oră.

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat “Apreciem munca extraordinară pe care echipele noastre o fac pe tot parcursul anului și suntem mândri să oferim un salariu competitiv care începe de la un minim între 10,50 și 11,45 lire sterline pe oră, în funcție de locație.”

El a precizat că acest lucru a marcat o creștere de 29% a salariului minim pe oră plătit angajaților Amazon din 2018.

Însă membrii de sindicat vor să fie plătiți cu 15 lire sterline pe oră. Domnul Westwood a spus că oferta de 50 de pence a fost “o palmă în gură”.

Reportajul integral AICI

Economedia.ro