Alimente bogate în vitamina D și calciu - listă de cumpărături pentru o dietă plină de energie - Știrile.eu

sâmbătă 2 ianuarie 2021 9:59 AM

Alimente bogate în vitamina D și calciu – listă de cumpărături pentru o dietă plină de energieCalciul este esențial în dezvoltarea sistemului osos. Este important și pentru sănătatea inimii, a sistemului muscular, precum și în funcționarea sistemului nervos.

Vitamina D este necesara organismului prin simplul fapt că oferă corpului posibilitatea de a extrage calciul din alimentele ce trec prin tractul digestiv, în loc să îl extragă din oase. Vitamina D protejează corpul de afecțiunile respiratorii, tuse, secreții nazale, nas înfundat, adică îmbunătățește sistemul imunitar. Printre beneficiile sale enumerăm și faptul că previne osteoporoza și protejează organismul de cancere, boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet sau tulburări autoimune.

Este bine cunoscută ideea că fructele și legumele conțin numeroase vitamine, minerale și nutrienți. Studiile arată, de asemenea că o dietă ce se bazează pe consumul de fructe și legume reduce riscul îmbolnăvirii, mai ales de bolile cardiace. Printre alimentele ce conțin vitamina D și calciu putem enumera un număr destul de mare, având opțiuni destule în cazul în care nu va place să mâncați prea des același aliment.

Alimente ce conțin calciu

Principalele surse de calciu sunt produsele lactate: lapte, brânză, iaurt. Consumul a trei porții zilnic oferă organismului cantitatea necesara de calciu pentru o bună funcționare și dezvoltare. În afara de această categorie de alimente, calciul mai poate și obținut și din fructele de mare, legume, fructe uscate, tofu. Brânzeturile sunt surse excelente de calciu. Cea mai bogată cantitate de calciu se găsește în brânza parmezan. Brânzeturile ce conțin cantități mari reduse sunt cele moi.

  • Iaurtul are pe lângă calciu și bacterii probiotice vii care aduc beneficii organismului. În ciuda faptului că iaurtul grecesc este o sursă mai bună de proteine decât iaurtul obișnuit, acesta are un conținut mai redus de calciu. De asemenea, calciul se absoarbe mai ușor din produsele lactate decât din cele vegetale.
  • Laptele se consideră a fi cea mai bună și cea mai ieftină sursa de calciu. Acesta este absorbit cu ușurință de către organism și este în același timp și o sursă de proteine, vitamina A și D.
  • Migdalele nu sunt foarte cunoscute pentru proprietățile lor. Din categoria de nuci, ele conțin cea mai mare cantitate de calciu. Ele mai conțin și fibre, grăsimi și proteine sănătoase, magneziu, mangan și vitamina E.

Alimente ce conțin vitamina D

Pentru o bună asimilare a calciului, mesele zilnice trebuie completate prin consumul vitaminei D. Aceasta ajută și la întărirea sistemului imunitar. Dintre sursele de vitamina D putem enumera: peștele gras (somon, sardine, macrou, ton), margarina îmbogățită, unele tipuri de cereale. Multe dintre alimente se găsesc în supermarket, deci se află la îndemâna oricui: iaurt, brânzeturi, carne de porc, suc de portocale îmbogățit cu vitamina D, ficat de vită, sardine, gălbenuș de ou, cereale fortificate, ciuperci.

  • Peștele conține atât grăsimi sănătoase cât și proteine și vitamina D. De asemenea, el este ușor de preparat și există multe posibilități de a fi consumat.
  • Sucul de portocale poate fi consumat ca o alternativă dacă nu vă considerați fani ai peștelui. Acesta poate fi consumat dimineața, iar pe lângă vitamina D, conține și vitaminele A, C, potasiu, acid folic, fibre și tiamină.
  • Gălbenușul de ou conține o cantitate mare de vitamina D și este, de asemenea, extrem de gustos. De preferat ar fi consumul de ouă BIO pentru sunt mai sănătoase și mai bogate în vitamine.

Sursa: Playtech.ro